• De leerlingen in de filmzaal van Montapacking.
• De leerlingen in de filmzaal van Montapacking. Foto: Geurt Mouthaan

Leerlingen helpen bedrijven verder

molenaarsgraaf • Leerlingen mee laten denken met je bedrijfsproces en van hun inbreng leren: dat is de insteek van het samenwerkingstraject van Montapacking en Eurotec uit Bleskensgraaf met het Da Vinci MBO ICT & Smart Technology.

Bij een overleg op het Innovatie- en Afstudeercentrum in Gorinchem kwam het idee op tafel. De twee ondernemers zochten contact met het Da Vinci en besloten vier weken geleden om het stadium van praten achter zich te laten en het diepe in te duiken.

Dinsdag kwam de eerste groep MBO-studenten langs op het hoofdkantoor van Montapacking in Molenaarsgraaf. Ze gingen daar aan de slag met een concrete vraag: hoe kunnen de routes van de door Eurotec ontwikkelde robots die bij Montapacking worden gebruikt verkort worden? "Dat is de insteek van onze samenwerking", knikken Edwin van der Ham van Montapacking en Jan Bakker van Eurotec. "Wij willen leren van jonge mensen die van buiten komen en dus out of the box kunnen denken. We vragen ze dus mee te denken over vragen waar wij in onze bedrijven tegenaan lopen. Het gaat er niet om nieuwe medewerkers te werven, maar wel om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor dit beroep."

Docent Martin Koorevaar heeft het stadium van enthousiasme al bereikt. "Het is prachtig om leerlingen ervan bewust te maken dat je met het spelen met drones en robots in bedrijven geld kunt verdienen, dat ze met hun hobby een heel goede baan kunnen krijgen. Zeker zo belangrijk: je hoeft daarvoor niet naar Silicon Valley. High tech-bedrijven zitten op fietsafstand in de Alblasserwaard. Montapacking en Eurotec zijn daarvan goede voorbeelden."


De twee bedrijven zetten hun deuren de komende tijd twee dagen per maand open. Da Vinci is niet de enige onderwijsinstelling die welkom is. "Van basisonderwijs tot universiteiten, we pakken het heel breed aan. Vanuit het onderwijs is er veel belangstelling voor. We hebben al meerdere aanvragen gekregen. Een bezoek van leerkrachten van Gilde Vakcollege Techniek uit Gorinchem staat inmiddels ingepland."

Bijkomend voordeel is dat de afstand tussen onderwijs en bedrijven kleiner wordt. "Wij zien dat vanuit het onderwijs meerdere initiatieven worden genomen richting het bedrijfsleven, maar dat dat vanuit ondernemers minder gebeurt. Hiermee geven we er invulling aan. We hebben er zo beide baat bij; dit is een heel mooie vorm van kruisbestuiving."


Geurt Mouthaan