College VHL: 'Toch nog veel bereikt in 2020'

vijfheerenlanden • Ondanks de coronacrisis en de Niemans-claim van 92 miljoen euro heeft Vijfheerenlanden veel bereikt in 2020. Dat zegt wethouder Maks van Middelkoop (CDA).

Ondanks het steunpakket van het Rijk waren de economische effecten van de pandemie zichtbaar en voelbaar, zo blijkt uit de jaarrekening 2020. Wethouder Maks van Middelkoop: “De door de raad ingestelde coronareserve was een belangrijk hulpmiddel. Daardoor hebben we inwoners en ondernemers toch goed kunnen ondersteunen.”

Van Middelkoop wijst er in een gemeentelijk persbericht op dat er een verschil is tussen wat de gemeente verondersteld wordt uit te voeren en het budget dat ze daarvoor van het Rijk krijgt. “We kunnen onze wettelijke taken niet goed uitvoeren met het budget dat we ervoor krijgen. We leggen bijvoorbeeld veel geld toe op de Jeugdzorg”, licht Van Middelkoop toe.


Niemans claim

Bovenop deze financiële uitdagingen kwam de Niemans-claim van 92 miljoen euro, die de rechtbank de gemeente Vijfheerenlanden in december 2020 oplegde. Deze viel 51 miljoen euro hoger uit dan waarmee rekening was gehouden. Daardoor sluit Vijfheerenlanden het jaar 2020 af met een tekort van 41,5 miljoen euro. Van Middelkoop: “Hadden we die claim niet gehad, dan hadden we het jaar afgesloten met 9,4 miljoen euro in de plus. Dat is heel zuur als je je realiseert hoe goed we het afgelopen jaar op ons huishoudboekje hebben gepast.”

Ondanks de impact van corona en de financiële uitdagingen heeft de gemeente volgens Van Middelkoop veel van de plannen in 2020 kunnen realiseren. Het gaat dan vooral om visies en plannen. Van Middelkoop noemt onder andere de integrale landschapsvisie, het nieuwe detailhandelsbeleid, het integraal veiligheidsbeleid Vijfheerenlanden, de Sociaal Maatschappelijke Agenda en het Samenhangend Duurzaamheidsbeleid.


Ook op het gebied van gebouwen en wonen is volgens Van Middelkoop veel werk verzet. In juni 2020 is het Duurzame Integrale Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2024 Vijfheerenlanden goedgekeurd. De Koningin Wilhelminaschool in Leerdam is inmiddels gerenoveerd, waardoor de school duurzamer is geworden en het in de school veel prettiger leren en werken is.

Op 8 juli vergadert de gemeenteraad over de jaarstukken. Volgende week donderdag 1 juli staat het onderwerp geagendeerd voor de commissie.