• Michael van 't Hoff deelt etenswaren met smaakmakers uit om te proeven.
• Michael van 't Hoff deelt etenswaren met smaakmakers uit om te proeven. Foto: Geurt Mouthaan

Chef-kok Michael van 't Hoff geeft presentatie in Graafzicht

Weer en meer genieten van het eten

bleskensgraaf • Natuurlijk stond proeven daarbij centraal. De medewerkers en bewoners van het Bleskensgraafse woonzorgcentrum konden zo in de praktijk ervaren hoe smaakmakers als mosterd en augurk een maaltijd er smakelijker op kunnen maken. Want daar draait het bij Smaakpupil om. Michael van 't Hoff werkt hier al jaren aan. Hij richt zich op mensen die te maken hebben met geur- en/of smaakverlies bijvoorbeeld door de behandeling tegen kanker of door het stijgen van de leeftijd.

In Graafzicht gaf hij samen met William Bakker projectmanager Smaakpupil en werkzaam bij creatief digitaal bureau Doordacht, een presentatie. Daarbij benadrukten ze de grote meerwaarde van lekker eten. "Het zorgt voor een betere kwaliteit van leven, helpt in de strijd tegen gewichtsverlies én je hoeft minder eten weg te gooien omdat niet alles nu wordt opgegeten."


Opgevoed

Het zorgt meteen al voor een spontane reactie van één van de bewoners van Graafzicht, die een aloude gewoonte naar voren brengt: eten wat de pot schaft. "Zo zijn wij opgevoed. Of je het nu wel of niet lekker vindt, je eet gewoon altijd je bord leeg."


De mannen van Smaakpupil zijn daar natuurlijk blij mee, maar zij hopen met hun initiatief waar mogelijk het genieten van het eten te bevorderen. Wat in hun presentatie al snel duidelijk wordt, is dat iets lekker vinden veel meer kanten heeft dan alleen hoe iets proeft in je mond. De structuur, hoe het geserveerd wordt, de omgeving, je herinneringen aan een bepaalde maaltijd, het werkt allemaal mee.


Smaakmakers

Van 't Hoff bracht een aantal smaakmakers samen die zowel op het gebied van smaak en structuur een bijdrage leveren aan een smakelijke maaltijd. Het grote voordeel: in een woonzorgcentrum als Graafzicht hoeft in een centrale keuken niet voor iedere bewoner apart eten gemaakt te worden. "Door het toevoegen van de smaakmaker die bij uw smaakprofiel past, brengt u zelf uw maaltijd op smaak."

In een papieren dagboek of een app kunnen de ouderen zelf bijhouden wat ze wel en niet op prijs stellen en hun ervaringen doorgeven aan de keuken. "Zo is er een directe lijn tussen de bewoners en de medewerkers die de maaltijden maken en kunnen ze inspelen op de voorkeuren." Voor meer informatie is er de website


q smaakpupil.app

Geurt Mouthaan