• Leden van Een Leven Lang Ameide, Tom Verduijn en John van der Ham op de bouwlocatie.
• Leden van Een Leven Lang Ameide, Tom Verduijn en John van der Ham op de bouwlocatie. Foto: Geurt Mouthaan

Jonge inwoners bundelen krachten in Een Leven Lang Ameide

Knokken voor betaalbare woningen

ameide • Het is in Ameide niet anders dan in de rest van het land: er zijn bijna geen beschikbare woningen en als er een huis op de markt komt, buitelen de kooplustigen (ook van buiten Termei) over elkaar heen om zo hoog mogelijk te bieden. Met name voor (alleenstaande) starters is de eerste stap zetten op de woningmarkt bijna onmogelijk. "Zeker als je graag in je geboorteplaats wilt blijven wonen", benadrukken Jeroen van Middelkoop en Kris de Kruijk. "En wij willen graag een huis in Ameide."

Met plaatsgenoten richtten ze daarom de stichting Een Leven Lang Ameide op. Het doel: bij de gemeente aandringen op bouwprojecten op maat. Hun indruk is namelijk dat die urgentie bij het Vijfheerenlandse gemeentebestuur niet voldoende gevoeld wordt. Ze trokken al de aandacht met spandoeken op het Burgemeester Wesselsplein en zijn vast van plan om in de kijker te blijven.


Kandelaar

Hun eerste doel is nu de locatie waar christelijke basisschool De Kandelaar stond. "We willen er samen met ThuisinBouwen uit Meerkerk een CPO-project realiseren, waarbij woningzoekenden uit Ameide zelf de kans krijgen om hier te gaan wonen. ThuisinBouwen is de enige bouwer uit de regio die tot de laatste vijf geselecteerden behoort die zich hiervoor hebben ingeschreven. Zij hebben echt oog voor onze situatie." Om er meteen aan toe te voegen dat ze zich zeker niet alleen op hun eigen leeftijdscategorie richten. "Senioren zitten bijvoorbeeld in hetzelfde schuitje. We willen ons inzetten voor álle inwoners."

Antwoorden op alle vragen hebben ze nog niet. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat als je betaalbare woningen voor starters en senioren bouwt die ook bij een verhuizing betaalbaar verkrijgbaar blijven voor deze doelgroepen? En hoe scherm je het aanbod af voor belangstellenden van buiten de regio? "Je zou dan bijvoorbeeld met intekenlijsten kunnen gaan werken", vult Tom Verduijn van Van den Heuvel Ontwikkeling en Beheer uit Langerak aan, die het nieuwbouwproject begeleidt. "We hopen dat als dit een succes wordt, het ook op andere bouwlocaties in Ameide en in andere plaatsen gebruikt zou kunnen worden." Naast De Kandelaar kijkt Een Leven Lang Ameide al verder. "Aan de westrand van Ameide willen we een eerder CPO-plan weer nieuw leven inblazen. Daar gaan we binnenkort mee aan de slag."

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Een Leven Lang Ameide of je aansluiten? Dat kan via de Facebookpagina van de stichting.


Geurt Mouthaan