• Streefkerk vanuit de lucht.
• Streefkerk vanuit de lucht. Foto: Bart Hofmeester

'Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken'

Oude luchtfoto's van de streek

regio • Bananendozen vol met foto's en negatieven, vijf meter hoog, zo ver het oog reikt. De fotografische erfenis van Bart Hofmeester uit Rotterdam omvat zo'n twee miljoen foto's. Vele daarvan zijn in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vanuit een vliegtuig gemaakt.

"En daarmee is het uniek materiaal", vertelt Peter Egge van Watermerk, uitgever van 'Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken'. "Luchtvaartfotografie was in die tijd vanuit strategische overwegingen aan strenge regels gebonden. De dreiging van een inval van de Russen speelde daarin een grote rol. Hofmeester had een vergunning en als hij voor een opdracht naar bijvoorbeeld Groningen vloog, fotografeerde hij onderweg onder meer de Drechtsteden en de Alblasserwaard."


Het archief werd enige tijd geleden opgekocht door Roel Dijkstra Fotografie. Via de site www.barthofmeester.nl worden de beelden die al gedigitaliseerd zijn online geplaatst. "Roel benaderde mij met de vraag hoe we dit historisch erfgoed ook op een andere manier zouden kunnen tonen. Ik had al ervaring met het maken van fotoboeken, zoals bijvoorbeeld 'Kinderdijk, land, wind en water'. We besloten om allereerst van Rotterdam een boek uit te brengen. Het leverde zoveel positieve reacties op dat we besloten een tweede deel uit te brengen."


Bij het uitzoeken van de foto's kwamen ook veel foto's van Dordrecht, de omliggende plaatsen en de Alblasserwaard bovendrijven. Het vormde de aanleiding om ook van deze omgeving een fotoboek te maken: 'Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken', waarin ook gedeeltes aan Alblasserdam en Molenlanden zijn gewijd. Kinderdijk, ondergelopen weilanden na de Watersnoodramp, de eerste foto's in kleur uit de jaren zeventig, het komt allemaal aan bod. "De selectie van de foto's hebben we gedaan in samenwerking met auteur Niels Dekker, een voormalig AD-journalist uit Dordt, die de streek kent en aan kan geven welke foto's interessant zijn. Het mooiste is als je goed kunt zien hoe de streek in de loop van de tientallen jaren veranderd is. En dat is meteen ook de kracht van deze fotoboeken. Ze zijn een feest van herkenning voor ouderen en tegelijkertijd een ontzettend leuk middel om aan jongeren te laten zien wat er allemaal anders was."

'Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken' telt 272 pagina’s, kost 39,95 euro en is na 7 juni verkrijgbaar bij de boekhandel en via de website www.watermerk.eu


Geurt Mouthaan