Over weidevogels in de Alblasserwaard

Wat een vreugde. Die zin trof me het meest in de ingezonden brief in het Kontakt van 12 mei jl. (‘Een nieuwe lente in de Rietveldse polder’). Daarin bezingt de schrijver op lyrische toon het bloeien van de natuur in een polder net buiten Arkel, als gevolg van het onder water zetten van stukken weiland in het vroege voorjaar. Dit na vele jaren waarin hij diverse soorten weidevogels alleen maar in aantal zag afnemen, of zelfs uit het landschap verdwijnen. Hij sluit de brief af met het uitspreken van zijn dank aan de boeren die dit mogelijk hebben gemaakt.

ZIjn vreugde is voor mij heel herkenbaar: de blijdschap telkens wanneer ik de roep van een kievit hoor, of hem zijn karaktistieke buitelingen zie maken. Wanneer ik een eenzame grutto hoog in de lucht zijn eigen naam hoor schallen, of met een paar soortgenoten pijlsnel over het veld zie scheren en zwenken. Helemaal kippevel krijg ik als ik de gezamenlijke luchtmacht van de weidevogels in de aanval zie gaan om de zoveelste kraai of kiekendief te verjagen.

We weten allemaal dat het met de weidevogelstand in Nederland al jaren bergafwaarts gaat. Maar als je dan, na jaren van afname, een ommekeer ten goede meemaakt, zoals de briefschrijver uit Arkel, en dat nog wel vlak achter je huis – dan is dankbaarheid jegens boeren die dit mogelijk maken inderdaad groot en op zijn plaats. Zeker, wanneer je weet dat de vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer (Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden)

voor veel boeren als verdienmodel niet toereikend zijn.

Gelukkig zijn het niet alleen burgers die genieten van weidevogels. Laatst sprak ik een jonge boer uit Hoornaar die erg enthousiast is over weidevogelbeheer, en heel bewust afziet van een stukje van zijn inkomen om de natuur en de vogels op zijn land een kans te geven. Bijkomend voordeel van zo’n keuze lijkt mij de goodwill die je dat als boer oplevert bij ‘de burgerij’. Zelf bekijk ik als burger deze boeren althans met heel andere ogen.

Algert Wentink
Lexmond


Poolse auto zonder eigenaar van de A27 gehaald door politie

vijfheerenlanden • De politie heeft op zondag 23 mei een Pools voertuig van de snelweg A27 gehaald die niet geregistreerd stond en niet verzekerd was.

Het voertuig zonder eigenaar reed richting het zuiden, werd aangehouden en is in beslag genomen door de politie. De Officier van Justitie gaat een beslissing nemen over wat er moet gebeuren met het voertuig.
Het is niet bekend wat er is gebeurd met degene die het voertuig bestuurde tijdens de aanhouding.