Verbazing over wo-ningbouwprojecten die niet doorgaan

Met verbazing lees ik het artikel over twee woningbouwprojecten die niet door gaan omdat de gemeente er niet aan wil meewerken. Ik snap best dat er redenen kunnen zijn om aan een project niet mee te werken. Maar de reden dat er genoeg gebouwd wordt in Molenlanden klopt niet. Er wordt al vele jaren niet gebouwd wat er gepland is. Er liggen allerlei opties waar bouwplannen voor bestaan maar die zijn tot nu toe nog nooit gerealiseerd. En dat in een tijd dat er toch echt behoefte aan woningen bestaat.

Waar gaat het dan mis denk je dan.

In het verleden had de gemeente een belangrijke rol bij het ontwikkelen van bouwplannen. Met haar grondbedrijf en haar woningbedrijf kon ze initiatief nemen en sturen.

Met de verkoop van het woningbedrijf en het terug toeren van het grondbedrijf is die rol weggevallen. De ‘markt’ moest het gaan doen. De woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars in dit geval.

Helaas zijn de woningbouwverenigingen ernstig beperkt geworden in hun ruimte om plannen te ontwikkelen. Dat mag alleen nog maar sociale woningbouw zijn. Projectontwikkelaars richten zich veelal op grotere plannen dan de 5 of 10 woningen in de kernen van Molenlanden.

De ‘kleinere’ ontwikkelaars, daar moeten wij het in Molenlanden van hebben. Ik heb lang gedacht dat die niet actief zijn maar dat is niet waar. Ze zijn wel actief maar krijgen bij de gemeente het deksel op de neus. Als je dat één of meerdere keren is overkomen dan wordt je wel heel voorzichtig. Dan kies je andere gemeenten uit waar je wel medewerking krijgt. Met als gevolg dat de woningbouw in Molenlanden op zijn gat ligt. Wat er nu gebouwd wordt is de vrucht van inspanningen uit het verleden. Als dat klaar is hebben we niets meer. Een teleurstellende conclusie.

Mijn oproep is dan ook: Gemeente ga aan het werk! Zorg dat er in alle kernen gebouwd wordt en stuur initiatiefnemers niet weg maar koester ze. Geef ze de lengte, faciliteer ze.

Want als je over 5 jaar woningen wilt hebben had je nu al begonnen moeten zijn. Over 5 jaar krijgen we de rekening van het falen van nu. Dat willen we niet meemaken.

Huib Glerum, Giessenburg


Auto belandt in moddersloot

giessenburg • Een auto is zaterdagmiddag in een modderige sloot langs de Kerkweg in Giessenburg terechtgekomen.

De politie ging ter plaatse. Er bleek niemand gewond te zijn geraakt. Hoe groot de schade aan de auto is, is niet bekend.