• Michael van Hoorne.
• Michael van Hoorne. Foto: Geurt Mouthaan

Alles klopt bij Vakantiepark Molenwaard

ottoland • Na maandenlang hard werken is het vrijdag zover: de poorten van Vakantiepark Molenwaard gaan officieel voor de eerste keer open. De Alblasserwaard heeft er dan op De Put in Ottoland een recreatievoorziening bij, waar honderden gasten kunnen verblijven. En de belangstelling? Die is groot.

Vooral de Fien & Teun-boerderijtjes zijn zeer in trek, vertelt eigenaar Michael van Hoorne. "Die zijn heel erg in trek. Niet zo vreemd, want Fien & Teun vormen het hart van de aantrekkingskracht van het park. Daar komt onze fanbase op af. Maar ook over de volle breedte gaat het goed met de boekingen. We zitten nu al boven de prognose die we gesteld hadden."


Hij vertelt het dinsdag in het restaurant. Gloednieuw, net als de rest van het park. "Hier is de hele streek welkom om uit eten te gaan", knikt hij. Even verderop zijn werklieden bezig om de laatste werkzaamheden uit te voeren; een medewerker gaat op pad gaat om nog een aantal dekbedden op te halen. Acteurs zijn één van de shows aan het repeteren, met merkwaardig gebogen handen. "Ze werken normaal met handpoppen, vandaar", lacht Van Hoorne. Maandenlang werkten ze met man en macht naar de datum van 28 mei toe. Uitstel was geen optie; deze dag zouden de eerste gasten het terrein oprijden. "Alles is vrijdag klaar. Het is vrijwel vlekkeloos verlopen. Natuurlijk zijn er wel kleine tegenslagen geweest, maar geen grote problemen waardoor we het niet konden redden. Het was zo gaaf om te zien hoe iedereen de handen uit de mouwen stak. Medewerkers die normaal het entertainment en nu voor de eerste keer grasmatten aan het leggen waren, het gebeurde gewoon."


Letterlijk alles is nieuw op de voormalige camping De Put, zowel onder als boven de grond. Ettelijke miljoenen legden investeerders neer om de droom van de Alblasserwaardse ondernemer mogelijk te maken. Een aanzienlijk deel daarvan was nodig om ervoor te zorgen dat de vakantiehuisjes in pastelkleuren niet zouden verzakken. "Ik ben er wel achter gekomen waarom het makkelijker is om een vakantiepark op zandgrond te realiseren dan hier. De bodemgesteldheid hier was misschien wel de grootste uitdaging. Collega's kunnen hun oren bijna niet geloven als ik vertel hoeveel heipalen er de grond in zijn gegaan."

Het verschil met andere vakantieparken dat wat betreft Michael van Hoorne meer in het oog springt is het doorvoeren van het concept tot in de kleinste details. "Weet je, zulke parken schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Dan moet je onderscheidend zijn. Wij doen dat door de lat heel hoog te leggen qua gastvrijheid en aankleding. Ervoor zorgen dat de bedden opgemaakt zijn als gasten aankomen, is daarvan een voorbeeld. Dat is een investering: in plaats van twintig minuten ben je een uur bezig om een huisje klaar te maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat je daarmee uiteindelijk het verschil maakt."

Het gaat natuurlijk verder dan dat. Nog één smakelijk voorbeeld: in de Fien & Teun-boerderijtjes staat een miniatuur-sjoelbak, waarbij de winnaar van de gezinscompetitie een gratis ijsje mag halen. En oh ja, in de slaapkamer van de ouders hangt een tekening van Fien & Teun op latere leeftijd, als ze als bruid en bruidegom net in het huwelijksbootje stappen. "Daar genieten we zo van om dit alles tot op de kleinste puntjes helemaal te laten kloppen."


Michael van Hoorne is ervan overtuigd dat Vakantiepark Molenwaard een vliegwiel zal zijn voor de toeristisch-recreatieve sector in de Alblasserwaard. "Er zullen hier duizenden mensen vanuit het hele land naar toe komen, die geld uit kunnen en willen geven. Daar kunnen andere ondernemers van profiteren. En het is meteen ook een visitekaartje voor onze streek. We hebben bijvoorbeeld al twee keer in het blad De Kampioen van de ANWB gestaan. Zo promoten we naast ons park meteen ook de Alblasserwaard."


Geurt Mouthaan