• Ruzie met de buren kan de sfeer flink verzieken.
• Ruzie met de buren kan de sfeer flink verzieken. Foto: Elk Welzijn

Voorkomen en aanpakken overlast

molenlanden • Woningcorporaties, politie en de gemeente Molenlanden maakten afgelopen week afspraken om overlast in de buurt beter aan te pakken en te voorkomen.

Deze partijen verstevigen de samenwerking en delen informatie op het gebied van woonoverlast en hennepkwekerijen. Met de ondertekening van een regionaal convenant zijn deze afspraken bezegeld. De afspraken in het hennepconvenant werden op hetzelfde moment herbevestigd. KleurrijkWonen, Lek en Waard Wonen, Tablis Wonen, politie en gemeente Molenlanden zijn de partijen die het convenant ondertekend hebben. Deze samenwerkingspartners mogen voortaan relevante privacygegevens met elkaar delen. Hierdoor kunnen zij woonoverlast sneller aanpakken. Burgemeester Theo Segers: “Door deze samenwerking zijn we beter in staat om met elkaar woonoverlast tegen te gaan. In Molenlanden willen we de buurten leefbaar houden en zorg bieden aan wie dit nodig heeft. We zijn niet gediend van hennepteelt en de risico’s en overlast die dit met zich meebrengt.”

Woonoverlast kan bijvoorbeeld gaan over geluidsoverlast, intimidatie of burenruzie, maar ook over het gebruik van een woning voor andere, mogelijk illegale, doeleinden. In Molenlanden kan men gebruikmaken van Buurtbemiddeling. Dat zijn buurtbemiddelaars die bij een burenruzie helpen om er samen uit te komen. Hulp van buurtbemiddelaars is gratis. In 2016 tekenden diverse partijen het hennepconvenant. In de tussentijd zijn een tweetal corporaties gefuseerd en de voormalige gemeenten samengegaan. Daarom zijn de afspraken in het hennepconvenant herbevestigd.