• Tekenaar Van Haasteren beeldde Crista af op een puzzel.
• Tekenaar Van Haasteren beeldde Crista af op een puzzel. Foto: Richard van Hoek

Crista's cliënten helpen puzzelaars wereldwijd

Dagbesteding met 1500 puzzels

groot-ammers • Groepsleidster Crista Scherpenisse, in dienst bij een Gemiva-dagbesteding in Dordrecht, is er nog beduusd van. Wat begon als een noodoplossing om de cliënten van haar groep bezig te houden, zorgt inmiddels voor verzoeken van over de hele wereld. Sinds 2018 zoekt haar groep naar puzzelstukjes om mankerende puzzels van klanten aan te vullen.

Crista werkt in Dordrecht op een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Aanvankelijk vonden haar cliënten het maar niks, dat zoeken naar puzzelstukjes om puzzels van Jan van Haasteren weer compleet te maken. "Ze staken hun tong uit”, vertelt Crista lachend. "Ze zeiden: ‘Dat is toch geen werk?' Maar ik dacht: jullie zijn in ieder geval lekker bezig. Het was een noodgreep, want bij onze inpakkerij was er in januari geen werk; alle kerstpakketten waren de deur uit.”


Voorraad

Inmiddels heeft het Gemiva-project ‘JVH ontbrekende stukjes' ruim 1500 incomplete puzzels op voorraad. Deze puzzels ontvangen ze van mensen die het project een warm hart toedragen. Crista: "In februari 2018 plaatste ik een eerste oproep op Facebook: ‘Zijn er mensen die puzzels willen doneren?' Nu ontvangen we bijna dagelijks puzzels. In mei kwam ik in contact met Els Rooswinkel uit Bennekom Zij bleek ook een project te hebben voor Jan van Haasterenpuzzels. Vanwege haar leeftijd wilde ze ermee stoppen. Ze vroeg of wij haar puzzels wilden hebben.”


'Het was een noodgreep, want bij onze inpakkerij was er in januari geen werk'

Crista kreeg van Els ongeveer vijfhonderd incomplete puzzels en realiseerde zich dat ze in plaats van een inpakkerij van pakketten een puzzelgroep waren geworden. "Ouders vroegen ons aanvankelijk of we niks zinvollers te doen hadden, maar het is nu serieus werk geworden. We zijn in een rollercoaster terecht gekomen. Tijdens de strippenbeurs in september 2018 hebben we tekenaar Jan van Haasteren ontmoet. Hij was toen 82. Ook mensen van spellenfabriek Jumbo kwamen langs. Ze waren allemaal enthousiast. Puzzels die vanwege een fabricagefout niet verkocht kunnen worden, krijgen we van Jumbo. En de producent verwijst klanten die een stukje missen naar ons.”

Verzoeken om puzzelstukjes komen van over de hele wereld, sinds producent Jumbo en leveranciers van de puzzels het project promoten. “Gisteren kreeg ik nog een verzoek uit Singapore.” Lachend: “Ik spreek helemaal geen Engels, dus ik gebruik Google translate. Tijdens de lockdown ging de hele wereld puzzelen, we konden de aanvragen niet meer aan. We krijgen dagelijks vijftig tot zeventig mails met aanvragen voor stukjes. Die mails beantwoord ik in mijn vrije tijd. We hebben 142 inleverpunten voor incomplete puzzels, verspreid over Nederland, Duitsland en België. Het is een beetje uit de hand gelopen. Maar het is superleuk, een unieke dagbesteding. Twee andere locaties van onze stichting zijn er ook mee begonnen, voor andere puzzellijnen.”


Sprakeloos

Een hoogtepunt in de geschiedenis van Crista's project beleefde de groep in april van dit jaar, toen de organisatie van het NK puzzelen het Dordste project als thema voor de wedstrijdpuzzel bleek te hebben gekozen. “Dit jaar was er geen NK door corona, maar er was wel een online quiz en alle deelnemers kregen de puzzel van het jaar thuisgestuurd. Mijn man en zoon wisten dat er iets ging gebeuren. De organisatie had hen gevraagd mij te filmen op het moment dat ik de puzzel uitpakte. Ik was even sprakeloos toen ik de naam van ons project op de puzzel zag."


Na de overhandiging verscheen de dochter van Van Haasteren op het beeldscherm. "Ze zei: ‘Mijn vader is zo onder de indruk van jullie project, dat hij jou heeft getekend, samen met een cliënt’.” Lachend: “Ik lijk er helemaal niet op, ik sta er blond, rondborstig en slank op, dat ben ik allemaal niet. Maar ik vind het een eer. Voor eerdere puzzels koos Van Haasteren thema's als de Elfstedentocht of de inhuldiging van de Koning. Daar zit mijn project dan bij! Alle cliënten kregen een exemplaar. Ze waren apetrots."


Doel bereikt

Dat ‘haar' project nu wereldwijde bekendheid geniet, vindt Crista leuk. Maar het werkplezier van haar cliënten vindt ze belangrijker. "Het gaat me erom dat zij roepen: ‘Het was gaaf, morgen kom ik weer!' Dan is mijn doel bereikt.”