Een nieuwe lente in de Rietveldse polder

Al bijna 30 jaar wonen wij aan de Linge, net voorbij Arkel richting Kedichem, uitkijkend op de weidse Rietveldse polder.Ieder voorjaar verheugen wij ons aan het eind van de grijze winter op de komst van de weidevogels. Eerst de kievieten en dan vanaf half maart de grutto’s. Soms een scholekster en een enkele tureluur.

Na de eerste jaren namen de aantallen echter af. Vroeger had je tientallen paartjes broedende kievieten; het werden er steeds minder. Ook grutto’s werden zeldzaam. De leeuwerik is al lang verdwenen. Zo jammer.

Maar toen kwam het water. De laatste jaren worden in het vroege voorjaar stukken weiland onder water gezet ten behoeve van vogels. Je zag in de streek eerst een paar van de deze grote plassen, maar het worden er steeds meer. Dit jaar lag er bij ons achter opeens een hele grote plas, en meteen kwamen er vogels op af. Vanuit ons land kunnen wij net niet goed zien wat er allemaal zit, en daarom zijn wij eens goed gaan kijken van het Gravinnekade.

Wat een vreugde. Niet alleen de vertrouwde kievieten, - tientallen! -, en veel grutto’s, maar ook groepen tureluurs, vluchten wulpen, meerdere paartjes scholeksters, zelfs bergeenden. In de verte het onmiskenbare silhouet van een bruine kiekendief. Op een deel van de weilanden was het gras reeds hoog opgeschoten, met brede stroken donker van de bloeiende pluimen vossenstaart en daartussen toefjes boterbloem en pinksterbloemen. Keek je dieper dat hoge gras in dan zag je overal hazenoren en de alerte halzen van de grauwe gans.

Boven het weidse land met het brede pallet in alle tonen groen een felle zon op kolkend blonde wolken. Een paar keer in tegenlicht kirrende groepjes visdieven, jagend boven de sloten. Een weiland verderop vol tevreden traag kauwende koeien. Juist die combinatie is zo goed: het hoge gras voor nesten en beschutting voor kuikens, het korte gras voor foerage.

Nooit eerder in de afgelopen jaren zagen wij zo’n rijkdom. Het mooiste wat een Hollands cultuurlandschap kan bieden. Dank aan de boeren die dit mogelijk hebben gemaakt.

Jan Philip van Straaten, Arkel


Bestuurder van in Duitsland gestolen auto aangehouden

meerkerk • Na een melding van de landelijke eenheid Zuid-West hebben agenten van politie Vijfheerenlanden in de nacht van zaterdag op zondag in Meerkerk de bestuurder van een in Duitsland gestolen bestelbus aangehouden.
Het voertuig was komen aanrijden bij Shell-station Blommendaal. De bestuurder werd aangehouden en is overgebracht naar het arrestantencomplex in Houten. De recherche zal deze zaak verder afwikkelen.