• Pieter en Tanja van Schaik in 't Zuivelstalletje.
• Pieter en Tanja van Schaik in 't Zuivelstalletje. Foto: Geurt Mouthaan

Boerderijwinkel start in Oud-Alblas

oud-alblas • Met 't Zuivelstalletje is Oud-Alblas sinds afgelopen week een winkel rijker. Een boerderijwinkel om precies te zijn. Aan het Oosteinde 53b verkopen Pieter en Tanja van Schaik boerenkaas en ambachtelijke zuivel.

Koeien, schapen en lammetjes; als je het terrein voor 't Zuivelstalletje oprijdt is al meteen duidelijk dat dit een echte plattelandswinkel is. De oude melkstal is omgevormd tot een lichte en ruime winkel, gevuld met ambachtelijk bereide zuivelproducten.


Tafeltjes

"Alles is afkomstig van onze familieboerderij op Goeree Overflakkee", vertelt Pieter van Schaik. Voor de winkel is een groot terrein, omzoomd met gras. "In de toekomst denken we erover om daar tafeltjes en stoelen neer te zetten, met achter een heining koeien en schapen."

Samen met zijn vrouw Tanja kwam hij vijf jaar geleden naar Oud-Alblas, omdat hij hier de kans had om een boerderij over te nemen. Al snel besloten ze om op hun eigen erf artikelen te gaan verkopen. "Maar we vonden het een te grote stap om meteen met een winkel te beginnen. Vandaar dat we gekozen hebben voor een kleine mobiele koeling, waarbij mensen zelf alles konden pakken en betalen." Het aanbod bleek duidelijk in een behoefte te voorzien. Van dorpsbewoners en mensen uit de omgeving, maar zeker ook van de vele fietsers en wandelaars die genieten van de rust en de ruimte van de Alblasserwaard. "Het is daarvoor een prachtige omgeving en wij zitten precies op een goede plek, dichtbij grotere plaatsen als Papendrecht, Dordrecht en Rotterdam."


Kefir

De eerste versie van 't Zuivelstalletje liep dan ook zo goed dat Pieter en Tanja besloten om de stap naar een winkel te maken. Daarvoor verbouwden ze een deel van één van de stallen. In de koelingen en op de planken vind je kaas, boerenyoghurt, echte karnemelk, kefir en allerlei smaken kwark, vla en ijs.


De verkoop is een smakelijke manier om een belangrijk uitgangspunt van de werkwijze van het boerenechtpaar in de praktijk te brengen: de burger bij de boerderij te betrekken. Pieter: "Daar genieten we van. En we zijn niet anders gewend: mijn ouders en mijn schoonouders hebben ook een winkel, dus daar kwamen altijd mensen over de vloer. Toen we naar Oud-Alblas kwamen, merkten we dat we dat misten. Daarom zijn we blij dat we nu met 't Zuivelstalletje klanten zelf kunnen verwelkomen."


Openingstijden

't Zuivelstalletje is donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur geopend.


Geurt Mouthaan