Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

'Patstelling zeggen-schap over Kinder-dijk doorbreken'

kinderdijk • Om de impasse rond de zeggenschap over het Kinderdijkse molengebied te bespreken moeten de betrokken partijen opnieuw om tafel om tot een ‘gedragen oplossing’ te komen. Dat concludeert bureau JBR, ingeschakeld door de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam.

Begin juni wordt hiervoor een bestuurlijke workshop gehouden, waaraan ook de nieuwe directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk kan deelnemen.
De aanleiding hiervoor: de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden willen meer invloed hebben op de gang van zaken in Kinderdijkse molengebied. De Raad van Toezicht van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk voelt daar niets voor.

Voor het doorbreken van de patstelling werd bureau JBR uit Zeist ingeschakeld om een 40.000 euro kostend onderzoek uit te voeren. Het bureau presenteerde onlangs een ‘uitvoerig overzicht’ aan de twee gemeenten, zo laat het Molenlandse gemeentebestuur in een raadsinformatiebrief weten. ‘Dit is aangevuld met een grondige analyse van de financiële situatie van de SWEK.’

Het bureau stelt voor om op basis van dit rapport alsnog te onderzoeken of het mogelijk is om met elkaar tot een gedragen oplossing te komen. Dit voorstel is overgenomen door het bestuurlijk platform, waarin alle betrokken partijen bij het Kinderdijkse molengebied zitting hebben.


Gemeente vestigt aandacht op prik-locatie De Reiger

groot-ammers • De gemeente Molenlanden vestigt de aandacht op de onlangs geopende priklocatie in sporthal De Reiger in Groot-Ammers, omdat gebleken is dat mensen niet altijd gebruik maken van de dichtstbijzijnde prikmogelijkheid.

Wanneer iemand gevaccineerd wil worden in Groot-Ammers, kan dat aangegeven worden bij de landelijke afsprakenlijn. Het gaat bij het maken van een afspraak weleens mis, omdat de postcode opgegeven moet worden. Het systeem zoekt dan de vaccinatielocatie zo dicht mogelijk in de buurt van het adres. Dit landelijke systeem maakt gebruik van Google Maps en houdt bijvoorbeeld niet altijd rekening met de mogelijkheid om met de pont over te steken. Omdat er in Groot-Ammers voldoende ruimte is om op korte termijn een afspraak te maken, vermeldt de gemeente Molenlanden nadrukkelijk dat die locatie beschikbaar is.


Fien Wonen verlaagt huur 164 huurders

zederik • Woningcorporatie Fien Wonen, die onder meer woningen verhuurt in het voormalige Zederik, verlaagt de huur van 164 huurders met een laag inkomen.

Deze actie is het directe gevolg op de Wet Eénmalige huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen, die onlangs in het leven is geroepen. Fien Wonen is blij met deze wet. "Zo kunnen we huurders die dat nodig hebben ondersteunen.” De wet geeft huurders van sociale huurwoningen met een relatief hoge huur recht op een éénmalige huurverlaging. Het gaat om een gemiddelde huurverlaging per huishouden van 38 euro per maand.