Afbeelding
Foto:

Fröhlich in 4 mei-toespraak: ‘Vrijheid is kwetsbaar, dat is dit jaar opnieuw duidelijk geworden’

vijfheerenlanden • Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden heeft in zijn 4 mei-toespraak parallellen getrokken tussen de oorlog en de huidige coronapandemie. “We staan stil bij het verleden, maar ook en vooral bij de toekomst. Want we weten het nu, de vrijheid is nooit vanzelfsprekend.”

De vergelijking gaat overigens mank, vindt Fröhlich. “Ja, mensen worden ziek, mensen overlijden zelfs, verliezen hun baan. Bedrijven gaan failliet, het is crisis. Maar het is onvergelijkbaar met de gruwelijkheden en de alleverscheurende onmenselijkheid van oorlog.”

Avondklok
“Je kunt de avondklok van de afgelopen maanden, waarbij je toch de beschikking had over Netflix en je eten kon laten thuisbezorgen, echt niet vergelijken met het onderduiken op de zolder van vreemden. Met het op transport worden gesteld naar een concentratiekamp, of de angst om op straat te worden opgepakt.”

“Vrijheid is kwetsbaar”, zei Sjors Fröhlich in zijn onlinetoespraak. “Dat wisten we al, maar dat is dit jaar opnieuw duidelijk geworden. Wat recht overeind blijft, is de vrijheid van meningsuiting. En dat is nu het enorme verschil tussen deze crisis en een bezetting of een oorlog en het zet ook direct elke vergelijking in perspectief.”


'Opvoedondersteu-ning kan beter aansluiten op behoefte ouders'

molenlanden • Meer dan de helft van de ouders en/of verzorgers in Molenlanden worstelt wel eens of vaak met vragen over opvoeden en opgroeien. Dit blijkt uit een onderzoek wat de gemeente heeft gehouden onder bijna 750 inwoners naar huidige ervaring met en de behoefte aan opvoed- en opgroeiondersteuning.

De meeste vragen worden opgelost met hulp van eigen sociale netwerk, daarna pas met professionals. Opvoeders komen met goede tips: verbeter de (online) zichtbaarheid van het aanbod, laat het aanbod beter aansluiten op de behoefte en experimenteer met laagdrempelige opvoedhulp.
Ouders en/of verzorgers hebben de meeste vragen over sociale vaardigheden, gezonde voeding en hooggevoeligheid. Ruim 40 procent raadpleegt het internet, een boek of flyer voor informatie en hulp. Maar niet iedereen vindt goed de weg. Ruim eenderde van de ouders heeft wel behoefte aan meer zichtbaarheid en aan (online) wegwijs/praktische informatie over het aanbod. En via bestaande plekken waar ouders toch al komen, zoals het basisonderwijs of het consultatiebureau. In het onderzoek zijn de ouders heel helder over waar de verbeterpunten liggen in het aanbod. Zo kan de (online) informatievoorziening verbeterd worden. Niet alleen online, maar juist ook via plekken waar ouders toch al komen moet beter informatie beschikbaar zijn.

Het rapport en samenvatting van de resultaten is te lezen op www.molenlanden.nl/onderzoek. De komende tijd praat de gemeente verder met verschillende partners over de uitkomsten van dit onderzoek. Wie wil meepraten, kan zich opgeven bij Anouk Groenen via anouk.groenen@jouwgemeente.nl.