Hoe kwetsbaar is VHL voor zorgfraude?

vijfheerenlanden • De Rekenkamer start een onderzoek naar de aanpak van zorgfraude in de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet binnen de gemeente Vijfheerenlanden.

Met dit onderzoek wil de Rekenkamer inzicht geven in hoe zorgfraude in de praktijk werkt, hoe kwetsbaar Vijfheerenlanden is voor zorgfraude en of er (voldoende) maatregelen zijn genomen om die kwetsbaarheid te beperken. Ook wordt onderzocht hoe de raad met zijn kaderstellende en controlerende rol betrokken is bij het toezicht en handhaving.


De Rekenkamer komt mogelijk ook met aanbevelingen om het risico op zorgfraude te verminderen. De aanpak bestaat uit een combinatie van uitgebreide deskresearch, interviews met experts en interviews met betrokken professionals, ambtenaren en bestuurders. Het onderzoek voert de Rekenkamer in eigen beheer uit.

De signalen van gemeenten van vermeende gevallen van zorgfraude zijn in de jaren 2018 en 2019 meer dan verdubbeld. Naast de financiële schade leidt zorgfraude vaak ook tot (ingrijpend) menselijk leed. In de regio rond Vijfheerenlanden is er sinds 2018 aandacht voor het tegengaan van zorgfraude.


Uit een regionale verkenning in de Lekstroom-gemeenten, waar Vijfheerenlanden deel van uitmaakt, bleek dat de gemeenten 'nog geen sluitende aanpak hebben voor het opsporen en tegengaan van zorgfraude'.


Weglekken

Op grond van deze verkenning is in 2020 besloten tot een tweejarige pilot fraudebestrijding. Een voorzichtige schatting is dat tussen de 1 en 2,7 miljoen euro in de regio door zorgfraude 'weglekt'. "In beginsel zijn alle gemeenten kwetsbaar voor zorgaanbieders die met verkeerde intenties hun weg zoeken naar de beperkte middelen die de lokale overheid beschikbaar heeft voor jeugdzorg en Wmo."