• De terrassen gaan binnenkort weer open.
• De terrassen gaan binnenkort weer open. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Ondernemersmotie in VHL 'overbodig'

vijfheerenlanden • Een motie van VHL Lokaal en SGP, waarin het college werd gevraagd om bij de ondernemers te informeren wat er nodig is voor de ‘herstart' van hun bedrijf als de coronamaatregelen worden verruimd, kreeg donderdag geen steun.

Net als wethouder Huib Zevenhuizen vonden de andere fracties het voorstel ‘sympathiek, maar overbodig’. VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam stelde vast dat het water de ondernemers na aan de lippen staat. Hij wees op de gemeente Zwolle die samen met de ondernemers kijkt wat ze nodig hebben rond de heropening van hun zaak.

“Deze aanpak kan ook een steun betekenen voor onze ondernemers”, zei Meijdam. “We moeten ervoor zorgen dat ze er straks weer enthousiast tegenaan gaan. Ga met ze in gesprek. Steek ze een hart onder de riem en kijk wat er nodig is”, aldus Meijdam die opperde ook te kijken naar plaatselijke belastingen, precariorechten en parkeerbeleid. SGP-er Kees Vermaat steunde de motie. “Zo spelen we in op de behoeften van onze ondernemers en horen we wat ze echt nodig hebben.” Alle fracties vonden de motie sympathiek. “Hier kun je gewoon niet tegen zijn", zei PvdA-er Joop van Montfoort. Anderzijds gingen veel woordvoerders ervan uit dat het college hier al mee bezig is. “We kunnen ons niet voorstellen dat deze motie nodig is. Dit lijkt zo vanzelfsprekend”, aldus VVD-er André van der Leest.

Wethouder Huib Zevenhuizen toonde waardering voor de motie. “Er blijkt zorg uit voor onze ondernemers.” Maar, benadrukte hij, het voorstel is desondanks overbodig. “We hebben regelmatig contact met de ondernemersverenigingen en ook met de detailhandel en horeca.”


Verder maakte hij bekend dat de horeca - zolang de coronamaatregelen gelden - de terrassen mag vergroten, dat het college bezig is met een voorstel om tijdelijk geen precariorechten op de terrassen te heffen en de gemeente meewerkt met de actie ‘Koop lokaal' die binnenkort wordt gelanceerd.


Meijdam en Vermaat slaagden er niet in de andere fracties te overtuigen: de motie werd met 21-9 verworpen.