• De marktverordening in VHL wordt verruimd.
• De marktverordening in VHL wordt verruimd. Foto:

Groen licht voor marktverordening

vijfheerenlanden • De overgrote meerderheid van politiek Vijfheerenlanden is donderdag akkoord gegaan met de wijziging van de plaatselijke marktverordening. Hierdoor worden de aanvangstijden voor de marktkooplui met een uur verruimd. Voortaan mogen de ondernemers tweeënhalf uur voor aanvang van de markt beginnen met de opbouw van hun kraam.

In december stelde de gemeenteraad een nieuwe verordening vast, waarbij die opbouwtijd met een uur werd ingekort. Op aandringen van de marktondernemers wordt de oude situatie nu in ere hersteld. Gert Schut (ChristenUnie) liet weten dat zijn fractie overleg heeft gevoerd met de marktkooplui en dat de CU hierdoor - en door de toezeggingen van wethouder Zevenhuizen - begrip heeft voor de wijziging.

Groen Links-voorman Erik van Doorn was als enige tegen het voorstel. “Ik vraag aandacht voor de geluidsoverlast die omwonenden ervaren bij de opbouw van de markt.” Omdat de Leerdamse weekmarkt donderdagmorgen om half negen begint, werd de markt de afgelopen periode vanaf zeven uur opgebouwd. Voortaan is dat vanaf zes uur toegestaan. Van Doorn wees erop dat een omwonende als inspreker en via een ingezonden brief daarover heeft geklaagd. “Er wordt niet naar haar en degenen die het met haar eens zijn geluisterd”, constateerde Van Doorn. Hij verbaasde zich erover dat een marktkraam na afloop van de markt binnen ‘no time’ wordt opgeruimd, maar dat de opbouw zoveel langer duurt. “Ik kan me gewoon niet voorstellen dat daar echt tweeënhalf uur voor nodig is.”


Van Doorn was blij met de eerdere toezegging van wethouder Huib Zevenhuizen dat de marktmeester toezicht houdt op de overlast en er wieltjes geleverd zouden worden die de geluidshinder zoveel mogelijk beperken. "Mooie maatregelen die ervoor zorgen dat de situatie verbeterd is”, meldde Van Doorn na overleg met de bewoonster. "Maar ze heeft er geen vertrouwen in dat dit blijvend is. Ze is bang dat over een paar maanden de overlast terugkeert.” Van Doorn verzocht de wethouder aan het eind van het jaar te onderzoeken hoe het staat met de overlast.