Van Zanten wil alle informatie over Niemans

leerdam • Pim van Santen heeft bij de gemeente Vijfheerenlanden op basis van de WOB (Wet openbaarheid van bestuur) alle informatie opgevraagd over de kwestie Niemans. De zaak is niet langer onder de rechter, dus vervallen volgens de Leerdammer zo goed als alle eerder genoemde tegenwerpingen die gebruikt zijn om niet over te gaan tot verstrekking.
Van Santen wil allereerst inzage in risicoprognoses, rekenkamerstukken, tijdens presentaties gebruikte sheets, procesinstructies, verslagen van gesprekken tussen ambtenaren onderling of met wethouders/raadsleden en/of andere belanghebbenden. Maar ook wenst hij correspondentie in te zien met de accountant, rekenkamer en onderzoeksbureaus. "Hieronder vallen ook resultaten van interne onderzoeken en besprekingen daarover. Tevens de correspondentie naar de raden van Zederik en Leerdam die voor de fusie zijn verzonden. Ook verslagen van gesprekken met de advocaten van de gemeente kunnen op mijn aandacht rekenen, dus ook die had ik graag in mijn pakket." Van Santen vraagt ook naar binnengekomen en verzonden stukken op datum met daarbij aangegeven of deze stukken werden verstrekt, niet verstrekt of gedeeltelijk verstrekt. "In een begeleidend schrijven dan graag aangeven wat de reden is voor het niet of gedeeltelijk verstrekken van de aangegeven stukken."
Hij verwijst naar de uitkomst van het onderzoek naar de toeslagenaffaire waarbij is aangegeven dat openbaarheid leidend is en geheimhouding en/of het weglakken van passages alleen in het uiterste geval mag plaatsvinden. "Mocht dit onvoldoende zijn weerslag hebben op de documenten die ik vraag dan zal ik nadere stappen overwegen. Dit kan een gang naar de rechter zijn of ik wacht tot de wet- en regelgeving is gewijzigd. Dan doe ik daarna een nieuw verzoek."