Veiligheid krijgt alsnog plekje in toekomstvisie

vijfheerenlanden • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden is vorige week unaniem akkoord gegaan met de strategische visie voor de periode tot 2035. Tijdens de vergadering werd via een amendement nog een passage opgenomen over veiligheid.

"Een veilige leefomgeving is een basisvoorwaarde van het goede leven", volgens een wijzigingsvoorstel dat werd gesteund door alle politieke fracties. "Als gemeente hebben wij de belangrijke taak om daarvoor te zorgen, in nauwe samenwerking met de politie en de Veiligheidsregio Utrecht, maar ook met andere organisaties en met onze inwoners." Het betekent dat de gemeente haar ogen niet mag sluiten voor welke vorm van onveiligheid dan ook. "Of het nu overlast, intimidatie of ondermijning betreft: het is altijd ons doel om Vijfheerenlanden veiliger te maken. Voor iedereen, en niet in de laatste plaats voor hen die omwille van hun publieke taak worden geconfronteerd met agressie of geweld. Stilzitten is daarom nooit een optie. Temeer omdat de nieuwe of veranderende vormen van criminaliteit om voortdurende aanpassingen van kennis en inzet vragen."

Veiligheid is volgens het amendement geen vanzelfsprekendheid. "Het waarborgen ervan vraagt om een gedegen en duurzame investering die ten goede komt van inwoners, ondernemers, collega's en bestuurders. We stellen samen prioriteiten, gebaseerd op concrete informatie en cijfers. Tegelijkertijd behouden we de flexibiliteit om op de schalen of in te spelen op veranderingen. Een veilig Vijfheerenlanden is waar we samen voor staan. Inwoners moeten niet alleen veilig zijn, maar zich ook veilig voelen."