Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuw boek over de Biesbosch in WO2

regio • Over het wel en wee in de Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog is vreemd genoeg nog niet zoveel aan het papier toevertrouwd. In het nieuwe boek ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’ proberen samenstellers Leen Fijnekam en Alfons van Bokhorst, beiden bekend uit het Biesboschcircuit, dat goed te maken.

Van Bokhorst is werkzaam als conservator op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam, Fijnekam is actief als vrijwillig gids bij Staatsbosbeheer vanuit Biesboschcentrum Dordrecht. De coronatijd heeft ze alle tijd en gelegenheid gegeven om onderzoek te doen naar de herkomst en juistheid van vele verhalen.


‘Dat was niet altijd eenvoudig’, aldus Fijnekam, omdat de informatie die te vinden is in boeken, op internet, in krantenartikelen en op film elkaar soms tegenspreekt. Van Bokhorst heeft vele boeken over het onderwerp gelezen en heeft als informatiebronnen de beschikking over het archief van het MuseumEiland.

De Biesbosch is globaal gesitueerd tussen de steden Dordrecht, Gorinchem een Geertruidenberg en werd na bevrijding van het zuidelijke deel van Nederland een belangrijk frontgebied. Er werd veel verzet gepleegd, wat ongetwijfeld bijgedragen heeft aan de bevrijding van het gehele land op 5 mei 1945.


Het boek bevat hoofdstukken over onderduikers, verzetsstrijders, verstopte schepen en neergeschoten vliegtuigen. Over helden en slachtoffers in een gebied, bestaande uit een wirwar van kreken, killen, wilgenbossen en rietvelden. Een deel is gewijd aan de ‘crossings’. Dit was de naam voor het nachtelijk doorkruisen van het ruige Biesboschgebied om met gevaar voor eigen leven gezochte mensen en belangrijke oorlogsinformatie over te brengen naar het toen reeds bevrijd zuiden.

Het boek is gebonden in hardcover heeft een formaat van 170 x 240 mm, is gedrukt in full colour, telt 120 pagina’s en 75 foto’s. De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog kost € 17,50 en is gemakkelijk te bestellen via: www.biesboschboek.nl.