• • Stamkot (links) en Osseweijer bij 'Hugo's poortje'.
• • Stamkot (links) en Osseweijer bij 'Hugo's poortje'. Foto: Anne Marie Hoekstra

Schrijfwedstrijd sluit aan bij herdenkingsjaar Hugo de Groot

'Geef jezelf bloot, daag jezelf eens uit'

gorinchem • Naast het geldbedrag en de regionale naamsbekendheid belooft de Stichting Gorcumse Literatuurprijs een oorkonde en publicatie van de bijdrage in een boek. Het thema is: ‘Wat laat je na, hoe wil je herinnerd worden?’

Fred Stamkot en Kees Osseweijer, bestuursleden van de stichting, hopen op veel deelnemers. Een definitie van literatuur hanteren ze niet, de drempel moet laag zijn. Jong en oud kan meedoen, uit zowel Nederland als België.


Filmpje

De stichting koos het thema omdat het in maart vierhonderd jaar geleden was dat Hugo de Groot vanuit Slot Loevestein ontsnapte, in een boekenkist. In samenwerking met Museum Slot Loevestein ontwikkelde de stichting een lesbrief over het leven van Hugo de Groot en zijn nalatenschap op het gebied van rechtsgeleerdheid. Stamkot: “Ook Hugo de Groot leeft voort in zijn geschriften. Hij is een mooi voorbeeld. We hebben een filmpje over hem gemaakt, om de jeugd te triggeren. Het staat op onze website.”


Ze hebben een missie, de oud-Rabobankdirecteur (Osseweijer) en gepensioneerd docent Nederlands (Stamkot): de jeugd weer aan het lezen en schrijven krijgen. Kan de beeldschermjeugd nog een beetje schrijven? Er verschijnt een fonkeling in Stamkots ogen. “Een pen vasthouden is al moeilijk. Bij sommige jongeren is het alsof ze een stokje in de satésaus duwen. Berichtjes op social media, die schrijven ze nog.”


Toch blijven ze het schrijven van goede teksten bevorderen. “Als tegenhanger tegen het vluchtige van deze maatschappij”, zegt Stamkot. Ossewijer: “De prijs bestaat sinds 1988. Wij waren niet betrokken bij de oprichting van de stichting. De vraag was destijds: hoe krijgen we mensen weer aan het lezen? Als je daar zelf van houdt, en je hebt wat zendingsdrang, dan wil je het verspreiden.” Eerdere jaren verzorgde de stichting ook schrijfworkshops. Als gevolg van corona konden die dit jaar niet doorgaan.

Net als vorig jaar komen de winnende verhalen in een boek terecht. De stichting hoopt dat dit een extra stimulans voor deelname zal zijn. “De beste verhalen komen erin, niet alleen de winnaars”, belooft Osseweijer. “Overigens: vaak winnen de Belgen.”

Beide bestuursleden schrijven zelf ook graag. “Ik heb op papier gezet hoe ik het ziekteproces van mijn vrouw heb ervaren”, vertelt Stamkot. “Als iemand probeert onder woorden te brengen wat hij of zij voelt, dan is zo iemand diep bezig geweest. Bij mijn boekje heb ik ervaren dat veel mensen het herkenden. Het hoeft niet troostend te zijn, ook herkenning kan je sterken.” Als docent liet hij een klas waarin een leerling gepest werd eens een boek over pesten lezen, van Jan de Zanger. “In dat verhaal pleegt degene die gepest wordt zelfmoord. Ik vroeg de leerlingen: willen jullie een moord op je geweten hebben? Het was doodstil in de klas. Middels literatuur heb ik hen ermee geconfronteerd. Er werd niet meer gepest.”


Sociaal hart

Osseweijer schrijft columns voor het gepensioneerdenblad van de Rabobank. “Ik hoor van veel oud-collega’s: jouw column is het eerste wat we lezen. Voor de Stad Gorinchem heb ik interviews gedaan. Ik vind schrijven leuk.” Hoe willen ze later zelf herinnerd worden? Osseweijer: “Ik hoop dat mensen zullen zeggen: hij was wel een pietje precies, maar hij had toch wel een sociaal hart. En integriteit is voor mij ook heel belangrijk.” Stamkot: “Als leraar stond ik bekend als streng maar rechtvaardig. Ik hoop dat gezegd zal worden dat ik mens ben geweest in al zijn facetten, dat ik geprobeerd heb iets bij te dragen aan de maatschappij, middels onderwijs en vooral ook middels vrijwilligerswerk.”


Ze hebben een advies voor deelnemers. Stamkot: "Kom uit je comfortzone en geef jezelf bloot, daag jezelf eens uit. Je bent niet bij voorbaat kansloos.” Osseweijer: "Sommige mensen hikken ertegenaan, leggen de drempel te hoog. Die proberen we juist zo laag mogelijk te houden.” De jury bestaat uit prijswinnaars uit voorgaande jaren. Voor meer informatie over deelname, de lesbrief en het (grappige) filmpje over Hugo de Groot: gorcumseliteratuurprijs.nl.


Anne Marie Hoekstra