• Er werd veel gehint op nieuwe verkiezingen.
• Er werd veel gehint op nieuwe verkiezingen. Foto: Stockfoto 123RF

'Weer verkiezingen of zakenkabinet'

molenlanden • Vijfentwintig procent van de 662 respondenten op de recente enquête van TipMolenlanden ziet het liefst een coalitie van VVD, D66, CDA en CU. Met negen procent van de respondenten volgt VVD/D66/CDA/JA21 en acht procent kiest voor VVD/CDA/PVV/SGP. Alle andere opties werden minder genoemd. De enquête leverde een stroom aan reacties op. Opvallend vaak werd er gehint op nieuwe verkiezingen of op het vormen van een zakenkabinet.

Enkele reacties:

- Ik ben voor opnieuw stemmen en daarna een nieuwe coalitie, ik ben verbijsterd na het afgelopen Omtzigt-debat.

- In ieder geval een coalitie zonder Mark Rutte aan het roer, hij heeft de politiek uitgehold met zijn Rutte-doctrine en zijn leugens/geheugenverlies/weglachen van problemen en de andere kant op kijken wanneer hij zich moest verantwoorden. Elke keer sluw de schuld in de schoenen van anderen schuiven en zelf doen alsof je onschuldig bent.

- Eigenlijk zou ik het liefst een ‘zakenkabinet' willen hebben met daarin onafhankelijke deskundigen. Vervolgens is er een parlement wat toeziet op het kabinet. Nu is het parlement verplicht om voorstellen van een minister van de eigen partij kritiekloos over te nemen. Dat is toch volksverlakkerij.

- Mijn voorstel is dus een minderheidskabinet, zonder een vooraf dichtgetimmerd regeerakkoord. Dus zonder vooraf in achterkamertjes allerlei stiekeme afspraken te maken...


Het burgerpanel TipMolenlanden is een initiatief van Het Kontakt i.s.m. TopOnderzoek. Voor meer info of deelname: www.tipmolenlanden.nl.