• Zwanie Erkelens en Wilbert de Jong. Wilbert: 'Blijf niet tobben. Hulp krijgen kan ook anoniem.'
• Zwanie Erkelens en Wilbert de Jong. Wilbert: 'Blijf niet tobben. Hulp krijgen kan ook anoniem.' Foto: Anne Marie Hoekstra

Diaconaal Maatschappelijk Werk bestaat 25 jaar

'Omzien naar je naasten is een drijfveer'

regio • Kerken in de regio richtten in 1996 het Diaconaal Maatschappelijk Werk (DMW) op. Twee betrokkenen blikken terug op 25 jaar DMW.

"We zijn een christelijke organisatie en staan open voor iedereen”, vertelt bestuurslid Wilbert de Jong uit Meerkerk. "Ook mensen die niet kerkelijk betrokken zijn, helpen we.” Zwanie Erkelens uit Papendrecht vult aan: "Naar je naasten omzien is een drijfveer van kerken.”


Zwanie levert secretariële ondersteuning aan het bestuur en maakte een jubileumboekje over het DMW. In dat boekje beschrijft ze hoe er met de komst van Rivas, in de negentiger jaren, behoefte ontstond aan een christelijke organisatie voor maatschappelijk werk. Wilbert: "Vroeger had je Maatschappelijk Werk De Overwaard, daar zaten mensen uit de kerken in. Rivas nam het werk van De Overwaard over, ook psychosociale hulpverlening, maar had geen banden met de kerken. Toen hebben de diaconieën van kerken met elkaar iets opgezet.”


Kwetsbaar

Het DMW biedt identiteitsgebonden zorg. "Belangrijk, want als je kwetsbaar bent, speelt je geloof een heel grote rol”, zegt Zwanie. "Het is fijn als er een klik is met een hulpverlener die dezelfde achtergrond heeft. Als je bijvoorbeeld huwelijksproblemen hebt, en je hebt bepaalde opvattingen over het huwelijk… hoe moet je die een plaats geven, hoe kun je goed verder, juist gedragen door je identiteit?”


De kerken zochten contact met Stichting Schuilplaats in Veenendaal. "Onze maatschappelijk werkers zijn daar tot op heden in dienst. Want we willen professionele hulpverlening; kerken zijn zielzorgers, maar niet opgeleid tot hulpverlener. De hulp van het DMW is dus net zo professioneel als van seculiere hulpverleners.” Zwanie: "Medewerkers zijn geschoold op hbo-niveau.”


Sinds 2000 beschikt het DMW over een eigen gebouw, aan de Prickwaert in Sliedrecht. De financiën waren nooit een probleem. Wilbert: "Van kerken krijgen we giften en van gemeenten ontvangen we subsidie.” Het DMW is actief in de hele Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en ontvangt subsidie van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Sliedrecht en Vijfheerenlanden. Sinds de invoering van de WMO is de gemeentelijke subsidie verdrievoudigd. "We moeten de gemeenten nu accommoderen in hun beleid”, legt Wilbert uit. "Door de WMO is onze hulpverlening verviervoudigd. Onze omzet bedraagt ongeveer 200.000 euro. Voor cliënten is alle hulp gratis. Voor cursussen vragen we een kleine, vrijwillige bijdragen.”


Zonder verwijzing

De hulp van het DMW valt onder de eerstelijns zorg. “Dus mensen kunnen zonder verwijzing bij ons aankloppen. Ik denk dat mensen ons goed weten te vinden. De meesten komen bij ons binnen via huisartsen en ambtsdragers.”

De komende tijd wil het DMW werken aan naamsbekendheid. Wilbert: "Giften uit kerken blijven stabiel, maar we zijn kwetsbaar; als één van de vier burgerlijke gemeenten zich terugtrekt, zijn we een kwart van onze subsidie kwijt. Daarom willen we wat meer particuliere geldstromen genereren. Sinds kort hebben we een eigen site en logo." Zwanie: "We informeren de kerken, geven eens per jaar een lezing over een onderwerp, bijvoorbeeld over rouwverwerking. Zo kun je ambtsdragers tools geven voor hun pastorale contacten. Als ze problemen signaleren, kunnen ze het DMW noemen. Omdat er steeds weer nieuwe ambtsdragers komen, moeten we onze bekendheid continu op de agenda zetten. Kerken hebben de opdracht naar elkaar om te zien. Met het DMW kunnen ze daar handen en voeten aan geven. We mogen het gezegend werk noemen. Iets starten is mooi, iets vol kunnen en mogen houden is een ander verhaal. Het DMW staat midden in de samenleving en door onze cliënten wordt het werk echt gewaardeerd."

Anne Marie Hoekstra