• Jaap en Inge Boersma genieten van de nabijheid van de rivier.
• Jaap en Inge Boersma genieten van de nabijheid van de rivier. Foto: Aangeleverd

Jaap en Inge Boersma:

Dertig jaar in touw in Termeise praktijk

ameide/lexmond • Vanuit een huurhuis in Meerkerk begon huisarts Jaap Boersma dertig jaar geleden aan zijn baan in Ameide. Het jubileum op 1 april geldt voor beiden. Samenwerken vinden ze nog steeds leuk. "Volgens mij zijn best veel collega's een beetje jaloers”, zegt Jaap met een lachje. Terwijl hij opzij kijkt naar zijn vrouw: "Zij is mijn directeur. Er zijn veel dingen waar ik me gelukkig niet mee bezig hou. We hebben een prima taakverdeling.” Inge lacht. "Voor jou wel.”

Weekenden

Het heeft niet alleen maar voordelen, die intensieve samenwerking. "Ook in het weekend en 's avonds ben je nog veel met praktijkdingen bezig, zeker nu in coronatijd”, zegt Inge. “Daardoor ben je eigenlijk nooit vrij. In vakanties praat ik er niet over, maar in weekenden ontkom je er niet aan dat je dingen moet bespreken.”

Voordat ze in Ameide (een deel van) de praktijk overnamen, was Jaap er al enige tijd waarnemer. Inge, met een blik op haar man: “Jij wilde altijd een apotheekhoudende praktijk met verloskunde. Toen overleed dokter Eenink en heb jij eerst waargenomen." Aanvankelijk werkten ze samen met huisarts Roodnat en zijn vrouw. Toen die bijna 10 jaar geleden vertrokken, gingen ze met z'n tweeën door.


Gevraagd naar hun eerste indruk van de Termeiers zegt Jaap: “Hardwerkende, rustige mensen met niet teveel poeha.” Inge: “Nuchter, vriendelijk, een beetje de kat uit de boom kijkend. Voor rede vatbaar.” Jaap: “En het dorp ligt aan de rivier, dat vonden we meteen erg leuk. Water trekt ons aan, we zijn zeilers. Maar er was geen woonruimte in Ameide.” Inge: “Via de burgemeester hebben we een huurhuis in Meerkerk gekregen, daar hebben we een jaar gewoond.” Dat was niet handig, in tijden zonder mobiele telefoon, met nacht- en avonddiensten. Jaap: “Ik heb hier en daar in een bedje gelegen tijdens bevallingen, op wacht.”


Ameide en de Termeiers zijn ze steeds meer gaan waarderen, vertellen ze. Jaap: "Je maakt de levensloop van mensen mee.” De arts deed tot enkele jaren geleden nog bevallingen. De regeldruk nam toe. Inge: "Ik begon met vier ordners, nu hebben we een boekenkast vol papieren. Ik wil eigenlijk minder werken, maar moet steeds meer werken, ook omdat er soms door COVID personeel uitvalt. Daarnaast kost het certificeren van de gehele praktijk ook steeds meer tijd." Wat ook veranderde: de omvang van het team. "We hebben drie dokters die parttime werken, drie apothekersassistentes, vier praktijkondersteuners, drie doktersassistentes, een interieurverzorgster, een bezorger, stagiaires en een huisarts in opleiding. Binnenkort krijgen we er ook weer een praktijkondersteuner in opleiding bij.”


Corona

In maart vorig jaar raakten ze beiden besmet met het coronavirus. Jaap: "Het was toen nog heel moeilijk om je te laten testen, want ik voldeed niet aan de casusdefinitie; ik was bijvoorbeeld niet in China of Italië geweest.” De arts had ‘een dag of tien' koorts. Inge: "Ik was vooral benauwd. Pas nu denk ik: het is echt weer over.” Jaap: "Dit is een verschrikkelijke tijd voor iedereen.”

Ze komen soms maar moeilijk los van het werk deze maanden. Jaap: "Daarom is varen zo leuk, als je op water zit heb je het er niet over. Dan kijk je naar de wind.” Inge: Dan waait je hoofd leeg.” Wat ook helpt om het hoofd leeg te maken: de grote tuin en boomgaard. Onlangs hebben ze de wilgen geknot, gewapend met kettingzagen. "Dan is het werk even ver weg."

Gevraagd naar negatieve recensies op de website Zorgkaart van Nederland reageert het echtpaar laconiek. "Je kunt niet iedereen te vriend houden", zegt Jaap. "Ik zou het prettig vinden als mensen zich zouden melden als ze negatieve opmerkingen hebben. We proberen voor de mensen het beste te doen, maar niet overmatig te pamperen, tenzij ze het nodig hebben. Over het algemeen hebben we het hier buitengewoon prettig." Inge: "We hebben een heel fijn team en een heel goede werksfeer, daar hechten we aan.”


Een langere versie van dit interview staat op: hetkontakt.nl.