Misleid bij de herindeling

ingezonden brief
Omdat de gemeente Vianen in 2011 geen sluitende begroting kon presenteren en geen oplossing wist op korte termijn, werd zij onder toezicht geplaatst van de provincie Utrecht.

Er werden contacten aangeknoopt tussen beide gemeenten , groot voorstander voor samenvoeging was CDA wethouder Bos (had hij een dubbele pet op?) en burgemeester Van Ee. Er werden verschillende ambtelijke werkgroepen samengesteld uit de drie gemeenten om gezamenlijk complexe zaken zoals o.a. de WMO, af te gaan handelen, het eerste begin van samenwerking.

Dat Vianen lijken in de kast had, waarop door inwoners van Zederik o.a. in het Kontakt op gewezen werd en ook verzocht werd om een referendum te houden over deze herindeling werden genegeerd door de raad. Op 10 november 2015 werd door de raad met 10 tegen 5 stemmen het voorstel tot herindeling aangenomen per 1-1-2018.

Het lijk kwam uit de kast en Vianen had met Niemans kunnen schikken voor 40 miljoen, doch zij besloten door te procederen, met uiteindelijk het resultaat dat er 92 miljoen betaald moet worden. Vianen had al een potje hiervoor van 10 miljoen gereserveerd.

Burgemeester Fröhlich beloofde transparantie over deze zaak en er werden talrijke vragen gesteld door de inwoners.

De Zederikse gemeenteraad wist zeker dat de inwoners voor 75% voor deze herindeling warenwaarop baseerde men dat?
In Zederik hingen vele posters tegen overgang naar de provincie Utrecht, er werd zelf met een bus naar Binnenlandse Zaken in den Haag afgereisd.

Voor de formaliteit werden er nog enkele bewonersavonden over dit onderwerp gehouden, echter de samenvoeging werd niet meer teruggedraaid en moest en zou doorgaan, dit was al lang geregeld. Ondertussen werd er rekening mee gehouden dat de uitspraak in de zaak Niemans wel eens tegen kon vallen en werd het potje dat Vianen gereserveerd had opgetrokken naar 40 miljoen. Daar gingen al de Zederikse reserves, want Vianen had geen cent te makken.

Volgens de antwoorden van de gemeente kost dit de inwoners geen geld, voor de rest die betaald moet worden aan Niemans, 52 miljoen, kan je een lening sluiten tegen een lage rente. Een lening dient echter afgelost te worden en er zal rente over betaald moeten worden, hoe durft men dan te antwoorden dat de inwoners hier niets van merken. De lasten zullen spoedig gaan stijgen voor de inwoners.

Je zou maar als jongere of oudere op zoek zijn naar een huurwoning , deze zijn er niet en de leegkomende sociale huurwoningen worden praktisch allemaal toegewezen aan statushouders. Marieke v.d. Spek staat op de CDA lijst voor de 2e kamer verkiezingen met de volgende tekst: Met het CDA strijden wij voor voldoende en passende woningbouw voor jong en oud en de voorzieningen behouden in samenwerking met de inwoners. Hoe durft zij dit met droge ogen op papier te zetten

Conclusie: De leefbaarheid van onze prachtige dorpen komt in groot gevaar en sommige raadsleden zitten er voor eigen belang, niet voor de inwoners, daar wordt niet naar geluisterd.

Otto Streefkerk, Ameide