• Wethouder Lizanne Lanser en burgemeester Theo Segers hijsen de regenboogvlag, oktober 2020.
• Wethouder Lizanne Lanser en burgemeester Theo Segers hijsen de regenboogvlag, oktober 2020. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Meer aandacht voor lhbti'ers blijkt heikel punt

'Onderwerp dat thuishoort in gezin'

molenlanden • Het gevraagde budget wil het college gebruiken om in gesprek te gaan met kerken, scholen, sportverenigingen en mensen in de zorg. En om hen te ondersteunen in initiatieven die bijdragen aan meer inclusiviteit voor lhbti’ers. Tijdens de commissievergadering van donderdag 18 maart trok de raad ruim twee uur uit voor een debat over het onderwerp.

Met het voorstel geeft het college gehoor aan de motie ‘Respect in Molenlanden’ die de raad op 30 juni 2020 heeft aangenomen. Daarin werd het college gevraagd om voor Coming Out-dag op 11 oktober en voor de Week van het Respect in november de thema’s begrip, respect en hulp uit te werken tot concrete activiteiten.


Niet makkelijk

Uit gesprekken die onder andere wethouder Lizanne Lanser het afgelopen jaar voerde, concludeert het college dat seksuele diversiteit en genderdiversiteit niet makkelijk besproken worden in Molenlanden. Ook constateerde het college dat mensen met hulpvragen over lhbti niet goed weten waar zij terecht kunnen en is er volgens het college niet overal in de gemeente veiligheid voor lhbti’ers.

Corné Egas (SGP) vond het allemaal te subjectief. “Waar contact gezocht wordt met inwoners, bijvoorbeeld via de vragenlijst van TIP Molenlanden, wordt hun visie genegeerd. Want daar bleek dat slechts een derde blij was met hijsen van de regenboogvlag. Het is een vrij emotionele evaluatie. Ik hou meer van een nuchtere, zakelijke evaluatie, de feiten. In het stuk lopen feiten en meningen voortdurend door elkaar heen. Het gebrek aan cijfers en data maakt toetsen lastig.


Egas zou de gespreksverslagen willen zien, maar vanwege privacy staat de wethouder dat niet toe. “Ik zou een Wob-verzoek (voor openbaar making van overheidsinformatie, red.) kunnen indienen”, aldus Egas. Jan Arie Koorevaar (CDA) reageerde kritisch: “U zou de tere gespreksverslagen willen inzien, maar laten we eerst de beantwoording van de wethouder afwachten. Ik vind het nogal wat dat u zo’n soort gespreksverslag wilt inzien, dat vind ik een beetje te ver gaan.” Dat vond Egas dan weer onterecht. “Op basis van deze gesprekken komt het college met een voorstel, dan wil ik kijken of dat een deugdelijke basis is. Ik wil interpreteren, dat is mijn taak als raadslid. Nu wordt er tot actie overgegaan zonder kaders. Dan kunnen we achteraf niet toetsen. Hoe kunnen we bij het beschikbaar stellen van geld serieus onze rol vervullen?”

De SGP mist aandacht voor ‘de anders geaarde medemens die zich naar Gods woord wenst te voegen en kiest voor een celibataire levenswijze’ en vindt dat er teveel naar landelijke cijfers wordt gekeken. “Ik ken de gemeenschappen”, aldus Egas. “Dat gevoel van onveiligheid zal voorkomen, maar het is niet zo dat de gemeenschappen hard, koud en kil zijn. Ik ken geen mensen die worden uitgesloten, gediscrimineerd of uitgescholden. Ik ben bang voor stigmatisering van zwaardere kerkelijke gemeenten.”

Jan Arie Koorevaar (CDA): “De schaamtecultuur is ook hier, dat moeten we bespreekbaar maken.” Egas: “Het is niet zo dat de SGP het er niet over wil hebben. Maar het blijven wat mij betreft incidenten. Wij zijn het niet gewoon om over seksualiteit te spreken binnen de Alblasserwaard, het is breder dan alleen lhbti. Dat vind ik ook terecht, het is een teer onderwerp dat thuishoort in de intimiteit van gezin en huiskamer.”


Niet gevraagd

Philomeen Breddels (VVD) wilde weten of Egas ook zelf met lhbti'ers heeft gesproken. Egas: "Ik ken verschillende jongens op het dorp waar ik woon die homoseksueel zijn, die ik normaal aanspreek. Ik heb niet specifiek gevraagd: voel je je onveilig. Maar dat zou je dan ook wel gemerkt hebben.” Op 30 maart neemt de raad een besluit.

Het volledige verslag over 18 maart staat op: hetkontakt.nl.


Anne Marie Hoekstra