• Eén van de borden in de tuin van de familie Zuyderduyn.
• Eén van de borden in de tuin van de familie Zuyderduyn. Foto: Geurt Mouthaan

'Ze zijn zich niet bewust van schade die ze aanrichten'

Eigen borden tegen overlast zwaar verkeer

ottoland • De onderliggende oorzaak van het probleem is het bruggetje over de Wetering, bij Wellantcollege de Bossekamp. De hobbel in het wegdek die er hierdoor is, zorgt volgens Willem Zuyderduyn voor veel overlast en scheuren in gevels. “Met name door verschillende bouwprojecten in Ottoland en door het transport van slib naar een depot gaan er de laatste tijd tientallen zware trekkers met volgeladen kippers over het bruggetje op de B. Dit bruggetje vormt een drempel, waardoor de kippers flink over de weg dansen, wat in de omliggende woningen als complete aardbevingen ervaren wordt.”

Hij kopte aan bij de gemeente Molenlanden, maar voor een oplossing zorgde dat niet. “In de vergunningen om met meer dan 15 ton door het dorp te rijden, is het niet mogelijk op te nemen dat de snelheid dan stapvoets zou moeten zijn." Het gemeentebestuur stelt daarover in een reactie: 'De 15 ton-beperking is ingesteld door Waterschap Rivierenland en zij verstrekken ook de ontheffingen. Bovendien vallen landbouwvoertuigen buiten de 15 ton-beperking, omdat deze voertuigen geen kenteken hebben.' De gemeente wil volgens Zuyderduyn geen bordjes plaatsen om zwaar verkeer erop te wijzen dat ze schade aanrichten en om ze stapvoets te laten rijden. "De reden was dat ze dan overal zulke bordjes kunnen gaan plaatsen, want soortgelijke problemen spelen op veel meer plaatsen.”


De ervaring van Willem Zuyderduyn met veel boeren en loonwerkers is dat als je ze aanspreekt, ze van zeer goede wil zijn om langzamer te rijden. “Ze zijn zich gewoon niet bewust van de schade die ze aanrichten. De paar bestuurders van trekkers die ik er eerder op aansprak, hielden er vanaf dat moment merkbaar rekening mee. Maar helaas kan ik niet dagelijks bij de brug blijven staan. En door de verschillende werkzaamheden rijden er ook heel veel mensen die niet van hier zijn.”

Uiteindelijk bestelde hij zelf een paar borden met de tekst: ‘Zwaar verkeer stapvoets rijden i.v.m. veengebied’. Deze staan nu in de voortuin, duidelijk zichtbaar vanaf de weg. “Het betreft een professioneel geel bord met zwarte tekst, geheel conform de eisen die aan dergelijke bordjes gesteld worden. De ambtenaar met wie ik contact had, die overigens zeer vriendelijk en welwillend was, vertelde dat hij deze bordjes zal laten verwijderen als ze op de grond van de gemeente of te dicht langs de weg staan of het verkeer hinderen. Hij was bang dat hij straks honderden aanvragen krijgt voor zulke bordjes. Om die reden heb ik het bord op meer dan een halve meter van het wegdek geplaatst op onze eigen grond. Het staat dan dus aan de verkeerde kant van de weg, maar op deze plaats mag het bord daar gewoon staan en kan het niet zomaar verwijderd worden.”


Het bleek van begin af aan een succesvolle actie. “Veel chauffeurs van vrachtwagens, boeren en loonwerkers rijden niet te hard om te pesten, maar omdat ze niet beseffen wat ze aanrichten. Ik zie chauffeurs die hier dagelijks meerdere keren langskomen en voorheen best met forse snelheid reden, nu plotseling echt heel langs rijden. Ze willen best, maar moeten het wel weten. Wij zijn zeker geen ontevreden actievoerders. We hebben er gewoon last van en de gemeente wil er niks aan doen. En dus lossen we het gewoon zelf op.” In een reactie laat de gemeente weten het probleem te onderkennen. 'Overlast van zwaar verkeer speelt overal binnen de Alblasserwaard. Voor de gemeente zijn geen unieke gevallen aan te wijzen die apart behandeld moeten worden door bijvoorbeeld bebording aan te brengen. Leven in de polder is accepteren dat men op slappe bodem leeft. Omdat zwaar verkeer in de loop der jaren groter en zwaarder worden en ook comfortabeler worden om te besturen, zijn bestuurders vaak niet bewust van de overlast die zij veroorzaken. Wij zijn dan ook blij dat de bewoner zelf het initiatief neemt om op eigen terrein een informatiebord te plaatsen en dat het voor de bewoner ook zijn gewenste effect heeft."


Geurt Mouthaan