• Jerry Jansen voor het Alblasserbos in Papendrecht waar hij personal training geeft.
• Jerry Jansen voor het Alblasserbos in Papendrecht waar hij personal training geeft. Foto: Nanda van Heteren

Vakexperts geven tips voor lichamelijke en geestelijke gezondheid

Hoe overleef ik de coronatijd?

regio • Jerry Jansen is eigenaar van sportschool Bewust Fit in Papendrecht. Hij geeft enkele tips om de coronacrisis op sportieve wijze goed door te komen.

"Wat misschien handig is om te weten: in onze sportschool hanteren wij een holistische visie. Dat betekent dat we niet alleen sporten, maar ook bezig zijn met voeding en geestelijke gezondheid", vertelt Jerry.


Beste wapen ben je zelf

"Eén van de belangrijkste tips: het beste wapen tegen COVID-19 ben je zelf", vervolgt de Papendrechtse sportschoolhouder.


"Natuurlijk moet je je te allen tijde houden aan de maatregelen. We kennen ze inmiddels allemaal wel, maar denk hierbij aan bijvoorbeeld anderhalve meter afstand houden, een mondkapje dragen waar dat nodig is en je handen ‘stuk’ wassen met zeep."


"Maar voor jezelf zorgen om een zo hoog mogelijke weerstand te hebben, is ook heel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je lijf zo goed mogelijk beschermd is tegen corona."


iets wat je leuk vindt

Als het gaat om sporten heeft Jerry Jansen enkele belangrijke tips en hulpmiddelen. "Als je thuis wil sporten, zoek dan iets wat je leuk vindt om te doen. Zo houd je het makkelijker vol. Het helpt ook om een inspiratiebron te zoeken. Dat kan een sportclub zijn, een website of een bepaald platform op een sociale media. Sportdoelen zijn makkelijker te halen wanneer je deze samen hebt, dat kan met twee personen zijn, in een groepje of teamverband. Sport dus niet alleen, maar uiteraard wel binnen de veilige marge. Je kan natuurlijk met contact op afstand, bijvoorbeeld online, samen een goede work-out doen."


"Een goed sportschema combineert kracht en uithoudingsvermogen. Het is niet handig om je te focussen op één ding, je alledaagse leven is ook niet eenzijdig gericht. Voor het tillen van je boodschappen heb je even kracht nodig, maar het ophangen van de was is een langere activiteit die minder kracht vergt."


"Wat je vraagt, moet je ook trainen. Er zijn een legio initiatieven om in en rondom het huis van alles op sportief gebied te doen. Zolang je de trainingen op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen combineert, zit je goed."

"Het is trouwens altijd goed om in beweging te blijven. De term die wij toepassen ken je misschien al, maar stilstand is achteruitgang. Dat geldt ook voor je lichaam. Als je stilstaat, dan is dat de functie van je lijf."

"Sporten zorgt voor de fitheid, maar is niet alleen om die reden belangrijk. Door te sporten, maak je bijvoorbeeld ook gelukshormonen aan. Die zorgen ervoor dat je letterlijk lekkerder in je vel zit.”


Nanda van Heteren