Stijging gemeentelijke lasten in Molenlanden slechts één procent

molenlanden • Een redactionele bijdrage van het ANP in Het Kontakt van vorige week heeft geen juist beeld gegeven van de lastenstijging in Molenlanden. Vanwege een tegemoetkoming van 50 euro voor elk huishouden bedraagt de lastenstijging in 2021 slechts één procent. Zonder deze tegemoetkoming zou dit 7% zijn. In het artikel van vorige week is de korting van 50 euro niet meegenomen.

De afvalstoffenheffing stijgt in Molenlanden met 14%, de OZB met 1,7% (het afgesproken inflatiepercentage) en de rioolrechten met ruim 6%. Hiermee zijn de rioolrechten tussen de voormalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard nu geharmoniseerd en volledig kostendekkend.
Voor een huishouden in Molenlanden met een gemiddelde WOZ-waarde en een gemiddeld waterverbruik is dit het beeld van de lokale lasten in 2021, afgezet tegen 2020:

Afvalstoffenheffing: van 296 naar 336 euro.
Rioolheffing eigenaar: van 85 naar 92 euro.
Rioolheffing gebruiker: van 128 naar 134 euro.
OZB: van 296 naar 301 euro.
Tegemoetkoming: 50 euro

Hierdoor bedraagt de stijging van 805 naar 813 euro onderaan de streep 1%.


Te water geraakte peuter maakt het goed

bleskensgraaf • Het bijna twee jaar oude meisje dat vrijdagochtend 5 maart in een sloot gevallen was in Bleskensgraaf en in kritieke toestand werd overgebracht naar het ziekenhuis, maakt het goed.
Dat meldt de vader van de peuter in een reactie op het bericht op de website van Het Kontakt. Hij laat weten dat zijn dochter weer thuis is en dat het wonderlijk goed is afgelopen. Het meisje was in een sloot gevallen aan de Dorpsstraat in Bleskensgraaf. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, waaronder de traumahelikopter.