• Arjan Wemmers zocht zaterdag naar de containers uit de oorlog.
• Arjan Wemmers zocht zaterdag naar de containers uit de oorlog. Foto: Anja van Hoorne

Arjan Wemmers hoopt mysterie na jaren op te lossen

Zoektocht naar containers uit oorlog

bleskensgraaf • Voor dit verhaal moeten we ruim 75 jaar terug in de tijd, naar de nacht van 10 op 11 april in 1945. Boven Bleskensgraaf dropt een Engelse bommenwerper vijftien containers met wapens, radio's en andere spullen, bedoeld voor de lokale verzetsgroep. De spullen zijn ingepakt in containers. Ze worden vervoerd naar het verzamelpunt, de modelboerderij van de familie Den Haan in Bleskensgraaf en leeggehaald. "De wapens zijn daar enige tijd verstopt geweest. De lege containers moesten zo snel mogelijk elders verborgen worden", vertelt Arjan Wemmers. "Ze waren te groot om op de boerderij te houden. Het was levensgevaarlijk als de Duitsers ze vinden. Daarom zijn ze op enkele schouwen geladen en in een wiel gegooid."

De inwoner van Molenaarsgraaf kende dit verhaal al veel langer. Het wordt beschreven in de boeken 'De Waard in oorlogstijd'. "Daarnaast had ik regelmatig contact met één van de leden van het toenmalige verzet, Rien van Kleij. Ik vroeg Rien destijds of hij wist of de containers nog steeds in het wiel verstopt lagen, of dat ze na de oorlog weer waren weggehaald. Rien wist dat niet. 'Maar ze zullen er misschien nog wel liggen', zei hij."

Reden voldoende voor Arjan Wemmers om de eigenaar van het natuurgebied waar het wiel in ligt te vragen of hij met een metaaldetector mocht gaan zoeken. Die toestemming kreeg hij. "De eigenaar kwam toen met een stuk ijzer aandragen wat hij eerder al gevonden had. Het bleek een onderdeel van één van de containers te zijn, het stootkussen wat bedoeld was om de schok bij de landing te breken."


Het sterkte Arjan in de overtuiging dat de lege containers in of bij het wiel te vinden zouden zijn. Maar zijn naspeuringen in de afgelopen jaren leverden niets op. "Door gebrek aan de juiste apparatuur en onervarenheid", blikt hij achteraf terug. "Ik ben door de jaren heen geregeld in de wintermaanden wanneer het gevroren had gewapend met een metaaldetector teruggegaan naar het wiel." In 2017 boekte hij wel resultaat. Een historische luchtfoto van de Royal Air Force had hem meer informatie gegeven. Al snel vond hij nog een stootkussen van één van de containers. Maar daar bleef het ook bij.

Inmiddels werkt de inwoner van Molenaarsgraaf alweer enige tijd bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het opsporen van niet gesprongen explosieven op terreinen. Gewapend met die kennis en betere opsporingsmaterialen ging hij samen met enkele anderen in december vorig jaar en afgelopen zaterdag weer op zoek. Tevergeefs. "Uit een gesprek met de zoon van één van de betrokkenen, dat ik maandag had, denk ik nu dat ze de containers toch na de oorlog al opgevist hebben. Maar zeker weten doe ik het niet, dus ik blijf mijn zoektocht voortzetten."


Geurt Mouthaan