• Geurt Mouthaan, Anne Marie Hoekstra en Rick den Besten nemen hun oorkonde in ontvangst.
• Geurt Mouthaan, Anne Marie Hoekstra en Rick den Besten nemen hun oorkonde in ontvangst. Foto: Marijke Verhoef

Het Kontakt glanst op prijzenfestival NNP

goudriaan • Op het jaarlijkse prijzenfestival van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) grossierde Het Kontakt in prijzen en nominaties.

John Wijntjes (editie Krimpenerwaard-West) won de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie, Rick den Besten (editie Alblasserwaard) maakte de beste sportfoto, Nico van Ganzewinkel (editie Vianen) behoorde tot de genomineerden voor de fotoprijs en Anne Marie Hoekstra / Janneke Kok en Geurt Mouthaan (editie Alblasserwaard) stonden op het podium van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek.

Vanwege de coronacrisis kon de NNP-dag 2020 niet doorgaan. Vandaar dat de prijzen en nominaties recent coronaproof bij de uitgeverijen werden uitgereikt. NNP-voorzitter Roy Keller en -bestuurslid Henk van Zanten staken hun waardering voor Kontakt Mediapartners niet onder stoelen of banken. Al een lange reeks van jaren behoren medewerkers van Het Kontakt tot de prijswinnaars en genomineerden. “Ondanks dat de sector onder druk staat, blijft Het Kontakt zich kwalitatief onderscheiden. Chapeau”, aldus Keller en Van Zanten.

De 21 inzendingen voor de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020 werden gejureerd door Merijn Stillebroer, Joost Berends en Jeroen Wielaert. Zij toonden zich verrast door het niveau van de inzendingen. De jury was unaniem over de winnaar: freelance fotograaf John Wijntjes van Het Kontakt editie Krimpenerwaard-West. Hij maakte zijn winnende foto tijdens een eiergooiwedstrijd in Lekkerkerk. ‘Een mooie actiefoto en ook nog eens vlijmscherp’, aldus de jury. Freelance fotograaf Nico van Ganzewinkel van Het Kontakt Vianen werd genomineerd met een kleurrijke foto die hij nam op het festival By the Creek. Binnen de fotografieprijs was de sportfotografie ditmaal een aparte categorie (zeven inzendingen). Een foto die Rick den Besten (Het Kontakt Alblasserwaard) maakte tijdens de voetbalwedstrijd Groot-Ammers - Brakel werd tot beste sportfoto gekozen.


Genuanceerd en verhelderend

Froukje Nijholt, Miranda van Dijk-Kedde, Lou Lichtenberg en Simon Hofland vormden de jury van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020 (negentien inzendingen). Geurt Mouthaan verdiende zijn nominatie met een productie over de problematiek van nieuwbouwprojecten in Molenlanden, geplaatst in Het Kontakt editie Alblasserwaard. ‘De jury vindt deze inzending actueel, zorgvuldig uitgewerkt, goed afgewogen en genuanceerd. Het geeft een verhelderend beeld over hoe de lijntjes lopen en verschaft het publiek daarmee een mooi inkijkje in het proces. Heel mooi dat het verhaal vanuit meerdere perspectieven is bekeken.
Ook de serie ‘Stedelingen op het platteland' van de hand van Anne Marie Hoekstra en Janneke Kok, geplaatst in diverse edities van Het Kontakt, was genomineerd. ‘Een fris geschreven serie verhalen over een actueel onderwerp, in een mooie vorm gegoten', oordeelde de jury. ‘Het onderwerp leverde een serie verhalen op met een mooie invalshoek, die door middel van een vast format een inkijkje geeft in de overgang van stad naar platteland. De serie is mooi en helder geschreven en geeft aandacht aan een onderbelicht feit'.
De prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek werd gewonnen door ‘De Peel onder vuur' van Das Publishers. ‘Een indrukwekkende en originele serie; zo'n groot en omvangrijk project zie je nog maar zelden bij lokale media'.