• De toneelspelers van CPJ Zuid West stonden in maart klaar voor de uitvoeringen.
• De toneelspelers van CPJ Zuid West stonden in maart klaar voor de uitvoeringen. Foto: Geurt Mouthaan

CPJ Zuid West moest uitvoeringen op laatste moment schrappen

'De sfeer was ontzettend beladen'

alblasserwaard • Vooral voor CPJ Zuid West waren de druiven zuur. De avond voor de première van 'Een beter huishouden begint bij de man' moesten ze noodgedwongen de conclusie trekken: het kan niet doorgaan.

"Dat was echt op het allerlaatste moment", blikt Esther van Dam, bestuurslid en één van de toneelspelers, terug. "Een week ervoor hadden we nog vrolijk op Instagram gezet: 'We mogen weer de planken op.' Op 12 maart hadden we de generale repetitie, 13 maart zou de eerste uitvoering zijn. We wisten dat het spannend zou worden; die avond zou er ook een persconferentie zijn. Toch zijn we met het hele team op gaan bouwen."

De persconferentie maakte echter duidelijk dat doorgaan eigenlijk geen optie was. Anderhalve meter afstand houden, ruimte voor slechts enkele tientallen bezoekers; nu klinkt het bekend, een jaar geleden waren het onwezenlijke maatregelen. "We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben iedereen aan het woord gelaten. De sfeer was ontzettend beladen, iedereen voelde zich er zo rot over. Maar we hadden geen keus: doorgaan was geen optie. In plaats van een generale repetitie zijn we alles af gaan breken en op gaan bergen." Ook dit is nu bij onvoorstelbaar, maar de bestuursleden hadden destijds nog hoop dat het maar een paar weken zou duren en dat er in mei een herkansing plaats zou kunnen vinden. IJdele hoop, zo bleek al snel. De coronamaatregelen bleven van kracht en werden zelfs nog aangescherpt. Esther: "We hebben de uitvoeringen nog één keer verplaatst, naar september. Toen ook dat niet door kon gaan, is er definitief een streep door gegaan."


Het betekent dat alle voorbereidingen voor 'Een beter huishouden begint bij de man' voor niets zijn geweest. Want deze klucht verdwijnt in de bibliotheek. "We zijn zeker van plan om zo gauw het mogelijk is weer een toneelstuk op de agenda te zetten. Maar dat wordt wel een andere. Na al die maanden oefenen zijn we 'Een beter huishouden begint bij de man' wel een beetje zat. En je moet zelf op het toneel er plezier in hebben, willen de mensen in de zaal er ook van kunnen genieten. Daarom gaan we sowieso een frisse start maken met een nieuw stuk. Belangrijk is trouwens wel dat we zeker weten dat het kan. Financieel gezien is het eigenlijk niet mogelijk om nog een keer alle voorbereidingen te treffen en dan vervolgens geen inkomsten te hebben, omdat we niet de planken op kunnen."


Geurt Mouthaan