Inwoner Giessenburg neemt onderhoud nieuwe brug op zich

Wout de Jong koopt Pinkeveersebrug

giessenburg • Waterschap Rivierenland, de gemeente Molenlanden en Wout de Jong tekenden met elkaar een intentieovereenkomst, waarin ze afspreken dat De Jong voor het symbolische bedrag van 1 euro eigenaar wordt van de Pinkeveersebrug in Giessenburg en de toeleidende paden. 'Hiermee is voor alle partijen een goede oplossing gevonden in het vervangen van dit gemeentelijke monument', stelt de gemeente in een persbericht. 'De intentieverklaring wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt met elkaar.'

Voordat de brug wordt overgedragen aan De Jong, vervangt het waterschap de bestaande brug door een nieuwe brug overeenkomstig het ontwerp en de uitvoering van de bestaande brug. 'Ook wordt gezorgd voor een goede aansluiting op de bestaande toeleidende paden.'


Over de werkzaamheden aan de toeleidende paden gaan de partijen nog met elkaar in gesprek. Wout de Jong is hierna verantwoordelijk voor het behoud, onderhoud, de veiligheid en alle andere plichten die horen bij het eigenaarschap.


Spagaat

De Jong woont naast de Pinkeveersebrug. "Ik ben een telg uit de familie die de brug ooit bouwde", licht hij toe. "De afgelopen tijd heb ik me druk gemaakt over het feit dat de brug gesloopt zou gaan worden en heb ik een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente. De gemeente kwam in een spagaat tussen het verlenen van de vergunning en handhaven. Eén van de scenario’s was het vervangen van de brug in de oude stijl, maar het waterschap wilde dan niet het onderhoud op zich nemen."


Daarom kwam De Jong met een opmerkelijke oplossing: verkoop de brug aan mij, dan neem ik het onderhoud op me. "Met dat plan heb ik de wethouder benaderd. Eigenaar worden is niet mijn hoogste doel, maar ik wil zorgen dat hij wordt onderhouden als hij nieuw gemaakt wordt in oorspronkelijke staat."


Volgens De Jong gaat het beheer om schilderen, schoonhouden en het onderhouden van de toeleidende paden. "Het onderhoud van het groen en het schoonmaken is jaarlijks. Dat is alleen menskracht, daar blijft het bij. Schilderwerk zal eens in de vier à vijf jaar zijn. De grote vraag is hoe het dek en de houten palen zich houden. Ik moet daarnaast een voorziening gaan treffen met mijn kinderen als onderdeel van mijn nalatenschap."


Onderhoudskosten

Goos den Hartog, heemraad van Waterschap Rivierenland, is blij met deze oplossing. "Wij wilden zo laag mogelijke onderhoudskosten, ook om de lasten laag te houden voor onze burgers. Uit gesprekken met de omgeving bleek dat men het liefst een houten brug wilde. Maar zo'n verbinding heeft een andere levensduur en een ander kostenplaatje voor onderhoud. We dragen de brug graag over aan de gemeente Molenlanden, in verband met de naar de brug toeleidende paden. We gaan zorgen dat de Pinkeveersebrug zo spoedig mogelijk vervangen gaat worden. Het hangt van de aannemer af wanneer dit plaatsvindt. Op dit moment kan ik nog geen datum noemen."


Wethouder Johan Quik looft het initiatief van Wout de Jong. "Juridisch moeten we het nog regelen, maar deze intentieovereenkomst is een goede stap. Mooi dat inwoners zelf iets in stand houden waar ze waarde aan hechten."