• Café Boerenklaas in Brandwijk.
• Café Boerenklaas in Brandwijk. Foto: aangeleverd

Trouwe gasten kopen pand om horecagelegenheid te behouden

Doorstart voor café Boerenklaas

brandwijk • En daar is oud-eigenaresse Helga van Arkel, die twintig jaar het gezicht was van Boerenklaas heel blij mee. Of, om precies te zijn: héél, héél blij. “Vanwege de coronamaatregelen heb ik moeten besluiten om er een punt achter te zetten. Dat deel heel veel pijn, want ik heb er al die jaren met ontzettend veel plezier gewerkt. Het is zó gaaf dat de Boerenklaas nu toch behouden blijft.”

Voor de aanzet van dat behoud moeten we terug naar het begin van dit jaar. Adriaan Meerkerk, Laurens den Boer en Ewout Aantjes hoorden dat Boerenklaas dicht zou gaan. Ze waren alle drie regelmatige bezoekers van het Brandwijkse café. "We waren het er al snel over eens dat we dit niet mochten laten gebeuren. Het gaat ons puur om het behoud van de Boerenklaas. Iedereen in de streek en ver daarbuiten kent het. Zelfs mensen uit de Verenigde Staten en Zwitserland die hier komen voor de tractorpulling reageerden blij toen ze hoorden dat Boerenklaas bleef bestaan; zij komen elk jaar hier wel eten en drinken. Het café is een stuk van de historie en is belangrijk voor de gemeenschap en de leefbaarheid van de streek. Er is al heel veel horeca verdwenen; dat mocht met Boerenklaas niet gebeuren."


Netwerk

Ze lieten het niet bij mooie woorden en gingen het gesprek aan met Helga van Arkel. Dat leidde tot de verkoop van het pand. De drie Alblasserwaarders willen de komende tijd wel gebruiken om een bredere basis aan hun initiatief te geven. "We zijn al in gesprek met meerdere mensen uit ons netwerk. Je wilt daarmee meer kennis en kunde binnenhalen, maar daardoor ook een grotere toestroom van klanten als we weer open gaan."

Hoe ‘Boerenklaas 2.0’ precies ingevuld gaat worden, daarover is nog geen duidelijkheid. Helder is wel dat het drietal niet achter de bar of achter het fornuis gaat staan. "Er zal, in wat voor vorm dan ook, een uitbater moeten komen. We gaan op zoek naar de juiste partij met een aansprekende visie en hopen eind mei met concrete plannen hierover naar buiten te komen. Wat wel zeker is: Boerenklaas blijft een horecagelegenheid."


Uitmuntend

Terug naar hun voorgangster: de afgelopen maanden is Helga van Arkel heel druk bezig geweest met de verkoop. “Daarbij ben ik uitmuntend geholpen door Wouter Bas Meerkerk van Meerhuis. Zelf houd ik ervan om achter de bar staan en ervoor te zorgen dat er lekkere maaltijden op tafel komen, dus ik heb zijn inbreng en expertise zeer gewaardeerd.”

Dankbaar is ze ook voor alle steun die ze in die ruim twintig jaar ontving van de gasten van Boerenklaas, zeker niet in het minst in het afgelopen coronajaar. “Dankzij hen heb ik het zo lang vol kunnen houden. Maar al die bestellingen van maaltijden brachten simpelweg niet genoeg omzet op om de kosten te kunnen blijven betalen. En ik ben ook zeer dankbaar voor mijn medewerkers met wie ik in die jaren altijd heel goed en met veel plezier heb samengewerkt.”


Veel lol

Ze heeft inmiddels, net als haar medewerkster Pieny, een baan gevonden bij het bedrijf Montapacking in Molenaarsgraaf. “Daar hebben we weer veel lol samen”, lacht ze. “Ik heb het daar goed naar mijn zin. Zeker nu het erop lijkt dat Boerenklaas behouden blijft, ben ik hier heel gelukkig mee.”


Lamp

Helga kijkt ernaar uit om straks zelf aan de andere kant van de bar te kunnen zitten. “Kan ik eindelijk eens tegen de lamp slaan. Dat is een traditie in Boerenklaas. Boven de bar hangen vier kajuitlampjes. Als er gezellige muziek was, konden de gasten het niet laten om er tegenaan te slaan zodat ze rondzwierden. Maar ze raakten elkaar nooit. In al die twintig jaar is er letterlijk nog nooit één kapot gegaan.”


Geurt Mouthaan