VHL: 2,3 miljoen voor corona-aanpak in 2020

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft in 2020 circa 2,3 miljoen euro besteed aan kosten in verband met de (bestrijding van) de coronacrisis. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.

Tijdens de vaststelling van de kadernota in 2020 is een coronareserve ingesteld met een bedrag van circa 5,4 miljoen euro. Dit bedrag was bedoeld om incidentele risico's van kosten als gevolg van de crisisbestrijding op te vangen. Bij de tweede bestuursrapportage 2020 is vervolgens afgesproken om de compensaties die de gemeente via de algemene uitkering ontvangt, aan de coronareserve toe te voegen. Op basis van de decembercirculaire 2020 ontvangt de gemeente zo’n twee miljoen euro aan compensaties voor drie steunpakketten. Na toevoeging van deze, via de algemene uitkering ontvangen gelden, is er in totaal 7,4 miljoen euro in de reserve beschikbaar voor 2020 tot en met 2022.


Mandaat

Bij de vaststelling van de tweede bestuursrapportage 2020 heeft de gemeenteraad gelijktijdig het college het mandaat gegeven om de noodzakelijke uitgaven in verband met de coronacrisis ten laste van de coronareserve te brengen. Dit mandaat gold alleen tot aan de jaarstukken 2020. Momenteel wordt de jaarrekening 2020 opgesteld en worden de aan corona gerelateerde uitgaven verrekend met de reserve. Het eerste beeld is dat de uitputting van de reserve over 2020 zal leiden tot een afname van de reserve met circa 2,3 miljoen euro, zodat de reserve in 2021 een beginstand heeft van ruim 5,1 miljoen euro. Er zijn inmiddels claims op de reserve voor extra personele inzet jeugdhulp in het sociaal team, aanpassing ventilatie in gemeentelijke gebouwen en compensatieregelingen voor maatschappelijke instellingen. Op 23 maart zal de auditcommissie uitgebreid geïnformeerd worden over de stand van zaken van de reserve. "Op dat moment hebben we inzicht op basis van de jaarrekeningresultaten, de accountantscontrole en afstemming met de provincie in verband met het preventief toezicht. Bij de eerste bestuursrapportage 2021 verantwoorden we de uitputting en de prognose van de reserve."