Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Corona-uitbraak in Arkel; dorp valt stil

arkel • Het dorp Arkel is vorige week hard getroffen door een corona-uitbraak.

De basisschool in het dorp is op donderdag 18 februari, twee dagen voor het begin van de voorjaarsvakantie, volledig op slot gegaan en trainingen zijn afgelast bij ASV Arkel. Op de school (de Lingewaard, de enige school in het dorp) bleken vier leerkrachten besmet te zijn met het virus en ook een aantal leerlingen vertoonde klachten.

“Bijna in elke leeftijdsgroep waren er kinderen of leerkrachten met klachten. Daarom hebben we besloten om de school op donderdag te sluiten. We stellen de veiligheid van de leerkrachten en de kinderen voorop”, vertelt directeur-bestuurder A.J.M. van der Lee van O2A5, het overkoepelend bestuur van de openbare scholen in de regio.


Het is niet bekend hoeveel kinderen besmet zijn met het coronavirus. “Bij kinderen is het moeilijk vast te stellen. Zij hebben vaak milde klachten”, legt Van der Lee uit. “Wij hebben aan ouders en verzorgers gevraagd om kinderen te laten te laten testen en dat is in een aantal gevallen ook gebeurd. De kinderen die positief zijn getest, bleken weinig last te hebben.”

De sluiting van de school kwam volgens Van der Lee op een relatief goed moment. “Het was twee dagen voor het begin van de vakantie, die nu als een natuurlijke quarantaineperiode geldt.”

De GGD is aan de slag gegaan met een bron- en contactonderzoek. Komende vrijdag wordt mede aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek besloten of de school op maandag 1 maart weer open kan. Openbare basisschool Lingewaard telt ongeveer 250 leerlingen, verdeeld over 10 groepen.


Woordvoerder Nance de Graaf van de GGD Zuid-Holland meldt dinsdag 23 februari dat het bron- en contactonderzoek in volle gang is, maar dat er nog geen duidelijke verbanden aangetoond zijn of bron aangewezen kan worden. "Wij beschouwen de uitbraak in Arkel niet als een hele grote. We hebben vanuit de GGD ook niet aangedrongen op sluiting van de school. Dat heeft de schoolleiding zelf besloten. We hebben er overigens wel respect voor, want daarmee geven ze aan dat ze het serieus nemen."


De GGD hoopt dat de voorjaarsvakantie als natuurlijke quarantaineperiode zijn werk zal doen, waardoor de school op 1 maart weer open kan.