Melkresidu op potscherven in Brandwijk

In de Alblasserwaardeditie van Het Kontakt van 18 februari stond een artikel over een opmerkelijke ontdekking. Het betrof de vondst van een melkresidu op potscherven in het dorpje Brandwijk. Zowel de NRC als De Volkskrant brachten de vondst als landelijk nieuws omdat hiermee het oudste bewijs van zuivelgebruik in Nederland is geleverd.

De melkresten markeren tevens de gedeeltelijke overgang van jacht en visvangst naar landbouw en veeteelt in de Rijn-Maasdelta. Het nieuws is gebaseerd op een publicatie van een groep Groningse wetenschappers in het toonaangevende ‘Journal of Archaeological Science’ van deze maand.

Voor het recente onderzoek naar voedselresten is gebruik gemaakt van eerder opgegraven potscherven van het zogenaamde Swifterbant-aardewerk. Hiervoor is materiaal uit vier vindplaatsen gebruikt: twee in de omgeving van Hardinxveld-Giessendam, de Hazendonk in Molenaarsgraaf en Brandwijk.
De opgravingen in Brandwijk vonden in juli 1991 plaats. Alleen op een potscherf afkomstig uit Brandwijk is het melkoverblijfsel met zekerheid aangetroffen, bij Hardinxveld mogelijk.

Anders dan het artikel in Het Kontakt vermeldt, zijn de gebruikte potscherven niet afkomstig van de rivierduin De Donk in Brandwijk maar van een nabij gelegen kleinere donk. Deze ligt 250 m ten zuidoosten van de bekendere donk. De omwonenden duiden de kleine donk aan als ‘koeienkerkhof’.
In het artikel van de Groningse archeologen wordt de vindplaats van de scherven dan ook als Brandwijk-Het Kerkhof aangeduid. In de periode rond 4000 voor Christus was daar toen nog sprake van een actieve riviertak.

Harm Jan van Rees, Brandwijk


Paasactie Inspire2LiveChoir

regio • Het Crea-team van het Inspire2LiveChoir verkoopt in de aanloop naar Pasen chocolade paashazen en paasstollen voor het goede doel. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan het Prinses Maxima Centrum, voor onderzoek naar hersentumoren bij kinderen.

Omdat zingen nu niet kan, heeft 'Crea, actief tegen kanker', zoals het team officieel heet, de Paasactie bedacht om op die manier toch nog wat geld in het laadje te brengen van het Prinses Maxima Centrum.

Er zijn chocolade paashazen te koop in de smaken melk, puur en witte chocolade. En voor op de tafel tijdens de Paasbrunch een heerlijke Paasstol. De haas is 30 cm groot en kost 7,50 euro en de stol is 500 gram en kost eveneens 7,50 euro. De hazen en stollen zijn tegen een gereduceerde prijs beschikbaar gesteld door Bakkerij Voordijk. Bestellen kan via crea.actieftegenkanker.adrie@outlook.com.