• De Boerenraad focust op dat wat boeren met elkaar gemeen hebben.
• De Boerenraad focust op dat wat boeren met elkaar gemeen hebben. Foto: Geurt Mouthaan

De Boerenraad: naar een duurzaam 2030

bleskensgraaf • Als coördinator is Marieke Kok uit Bleskensgraaf nauw betrokken bij de nieuwe landelijke organisatie voor en door boeren, de Boerenraad. Zij zet haar kennis en netwerk in om oplossingen vinden voor een duurzame land- en tuinbouwsector in 2030. Woensdag was de lancering.

Als een van de oprichters van adviesbureau KnowWhy, gevestigd in haar woonplaats, raakte Marieke Kok al snel betrokken bij de Boerenraad. "Het initiatief is genomen tijdens het programma 'Boeren, Burgers en Biodiversiteit' in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, in 2019", vertelt ze. "Een twintigtal boeren is toen opgestaan en heeft gezegd: 'Wij zijn onderdeel van de oplossing.' Zij hebben de Boerenraad opgezet. Het uitgangspunt: vanuit de praktijk werken aan oplossingen die natuur gedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen zijn."


Het is, voorzichtig gezegd, niet de eerste agrarische club in Nederland. De meerwaarde zit volgens Marieke vooral in onderlinge verbinding in de volle breedte van de sector en de oplossingsgerichtheid. "Of je nu biologisch boert of gangbaar, innovatief of traditioneel, of je nu in de tuinbouw zit of melkveehouder bent houdt, we hebben allemaal met hetzelfde type uitdagingen te maken. Door samen aan oplossingen te werken, waarbij je elkaar helpt ook als dit niet direct voor je eigen club is, maar wel in het belang van een toekomstbestendige duurzame landbouw, dat maakt de Boerenraad sterk. De Boerenraad focust op dat wat boeren met elkaar gemeen hebben, niet op de verschillen. Het geeft mij veel voldoening om daar een steentje aan bij te dragen."

Coördinator is een tamelijk brede functieomschrijving, waar je vele taken in onder kunt brengen. "Dat merk ik ook al", lacht de inwoonster van Bleskensgraaf. "Deels is mijn werk heel praktisch: het organiseren van ontmoetingen, vergaderingen en bijeenkomsten. Maar ook gebruik ik mijn inhoudelijke kennis en netwerk om de Boerenraad verder te brengen; wat dat betreft is mijn rol ook vooral het verbinden van mensen en partijen."

De Boerenraad schoof in november aan tafel bij minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij. "De minister leverde ook een bijdrage aan de officiële lancering, afgelopen woensdag. Het afgelopen jaar is gewerkt aan de opzet en de voorbereiding van de activiteiten. Dat hebben we woensdag aan het grote publiek gepresenteerd, uiteraard vergezeld met de oproep aan boeren en stakeholders om mee te doen. En of er al boeren uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden bij zijn betrokken? Ik heb het gevoel dat de Boerenraad in onze streek nog vrij onbekend is. Ik hoop dat hier verandering in komt en dat velen mee willen gaan werken en denken binnen de Boerenraad." De start van de Boerenraad is terug te kijken via dezwijger.nl. Verdere info: www.boerenraad.nl.


Geurt Mouthaan