Wout de Jong: 'Nu heeft de raad in ieder geval een scherp beeld'

Feitenrelaas over Pinkeveersebrug

giessenburg • In het relaas geeft De Jong zijn versie van alle verwikkelingen rond de veelbesproken vervanging van deze brug. De plannen van Waterschap Rivierenland leidden tot protesten onder omwonenden en betrokkenen en de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. Zij zijn het niet eens met het voorstel om de houtmet stalen verbinding te vervangen door een modernere, compleet stalen variant.

Daarnaast vroegen De Jong en een plaatsgenoot afzonderlijk van elkaar aan de gemeente Molenlanden te handhaven, omdat Waterschap Rivierenland de brug niet onderhield. Daardoor hangt het waterschap een dwangsom van 15.000 euro boven het hoofd.

Wethouder Johan Quik beloofde het waterschap eind september om 55.000 euro aan de vervanging bij te dragen, maar vertelde aan de gemeenteraad in november dat er geen financiële afspraken waren gemaakt. Vorige week dinsdag beloofde hij één en ander toe te lichten in een raadsinformatiebrief. Wout de Jong wachtte dat niet af, maar stuurde een eigen document op naar het college en de raad. Hierin somt hij, ondersteund door documenten, de feiten in het proces op en stipt hij de fouten aan die hij waarnam.


“Schadebeperking is in deze fase voor het college ontzettend belangrijk”, licht hij toe. “Tijdens de raadsvergadering wilden de wethouder en de burgemeester op geen enkele vraag ingaan. Ze zitten met het dossier in hun maag, want anders hadden ze in ieder geval die ene prangende vraag, die door vier verschillende raadsfracties werd gesteld, meteen van een antwoord moeten voorzien: is de raad over die 55.000 euro onjuist geïnformeerd? Als je op dat moment niet ‘nee’ kan zeggen, maar moet aangeven dat een raadsinformatiebrief duidelijkheid moet verschaffen, dan heb je volgens mij een probleem."


Om die reden denkt De Jong dat de raadsinformatiebrief meerdere doelen moet dienen: "Dit document zal niet alleen een feitenrelaas zijn, maar ook een politiek gevoelig document. Ik snap dat het college deze uitweg kiest en ik vind het knap hoe de burgemeester de raadsleden tevreden kon stellen met deze aanpak. Maar waar het mij om gaat is of hier het belang van de Pinkeveersebrug gediend wordt. Voor het college is de verstandhouding met het waterschap altijd belangrijker geweest dan de instandhouding van de brug. Ik vrees dat dit uitgangspunt zal terugkomen in de raadsinformatiebrief.”


Daarom besloot De Jong zelf ook een feitenrelaas op te stellen. Hij stelt zijn vertrouwen op de gemeenteraad, die wat hem betreft hoor- en wederhoor moeten kunnen toepassen om een goed beeld te vormen van wat zich afgespeeld heeft. "Laten we hopen dat mijn actie onnodig zal blijken te zijn en dat er tussen de beide feitenrelazen geen verschillen gevonden worden. Nu heeft de raad in ieder geval een scherp beeld om een goed oordeel te kunnen vellen."