• ’t Wingerds Hof was afgelopen jaar betrokken bij een bloemenactie voor inwoners van Wijngaarden.
• ’t Wingerds Hof was afgelopen jaar betrokken bij een bloemenactie voor inwoners van Wijngaarden. Foto: aangeleverd

Van 'voldoende buffer' tot 'bijna de handdoek in de ring'

Dorpshuizen moeten door zure appel

regio • Een belrondje langs dorpshuizen in de streek levert geen verrassende uitkomsten op: de activiteiten liggen helemaal of grotendeels stil. Maar de gevolgen lopen wel uiteen. Neem 't Brandpunt in Nieuwland: heeft geen medewerkers op de loonlijst staan en de beheerder is Arjan van der Ham, die deze functie als vrijwilliger op zich heeft genomen. “Onze enige lasten die doorlopen zijn energie en water.”

Daar tegenover staan onder meer Huis Het Bosch in Lexmond en De Vijf Lelies in Streefkerk. De beheerder is daarbij een ondernemer die meerdere personeelsleden maandelijks hun salaris moeten betalen. "Natuurlijk maken we gebruik van de NOW-regeling, maar die dekt maar vijftig procent van de loonkosten", stel Jan Kruis van Huis Het Bosch. "En we hebben al van alles verzonnen om te gaan doen, maar elke keer kom je erachter dat het door de regels niet mag. Met onder meer het bezorgen en afhalen van maaltijden, het consultatiebureau en een sporadische vergadering halen we misschien vijf procent van onze normale omzet binnen. Ik zou graag het gesprek aangaan over de kosten van het huren van het dorpshuis; ik kan het pand nu niet gebruiken en daarin hoop ik dat de gemeente met mij mee wil denken. Anders gaan we richting het scenario dat ik de handdoek in de ring moet gooien."

Aankloppen voor bijstand vanuit de gemeente is iets wat Matthé Sprong van De Vijf Lelies al wel overwogen heeft. "Maar de steun die zij bieden is in de vorm van een lening. Daar schiet ik niks mee op. Bij ons staan de inkomsten helemaal op nul. De situatie is gewoon puur slecht. We hopen dat we de deuren snel weer open mogen om dit te overleven."


Bij 't Wingerds Hof in Wijngaarden en Het Dorpshuis in Ottoland is er geen sprake van loonkosten, maar de beheerders zijn daarbij wel ondernemers. Zowel Janine Aantjes als Annette van Vianen hebben ervoor gekozen om hun inkomen op een andere wijze binnen te halen: zij zijn gaan werken in de thuiszorg. "Ik ben al zeventien jaar eigen baas", vertelt Annette. "Daardoor heb ik een behoorlijke buffer op kunnen bouwen. Daarnaast was de Stichting Dorpshuis Ottoland, waarvan ik het gebouw huur, zo coulant om de huur vanaf de eerste lockdown tijdelijk stop te zetten. In combinatie met het werken in de zorg komen wij er wel doorheen." "Zo'n buffer heb ik nog niet, omdat ik nog niet zo lang beheerder ben van 't Wingerds Hof", zegt Janine. "Wij hebben nog wel enkele activiteiten. Deze maand hadden we zelfs nog een bruiloft. Ik denk dat we zo'n tachtig procent van de omzet missen. Het is een heel zure appel waar we doorheen moeten bijten, maar ik ben wel positief dat we er doorheen gaan komen. Eigenlijk maak ik me er meer zorgen over of onze verenigingen straks wel weer terug zullen komen; zij hebben het ook moeilijk door de coronamaatregelen."


Geurt Mouthaan