Hulp ministerie en provincie bij claim Niemans

vijfheerenlanden • Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Utrecht schieten de gemeente Vijfheeerenlanden te hulp bij een onderzoek naar de financiële gevolgen van de schadeclaim van Niemans Beton.

Burgemeester Sjors Fröhlich heeft begin januari een gesprek gehad met directeur-generaal Kuipers van het ministerie en gedeputeerde Strijk. Het gesprek is positief verlopen, meldt Fröhlich aan de raad. “Zowel de DG als de gedeputeerde zijn doordrongen van de financiële, maar zeker ook van de maatschappelijke impact van de schadeclaim op Vijfheerenlanden.”

Het gesprek leidde tot de afspraak dat de gemeente met ondersteuning van BZK en de provincie Utrecht de gevolgen van de uitspraak voor de ambities van Vijfheerenlanden in relatie tot de financiële positie in kaart brengt. Dan wordt geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om bepaalde ambities in de loop van de tijd te realiseren. Daarbij wordt gekeken welke opties er zijn om koppelingen te maken met provinciaal en Rijksbeleid.
De provincie en BZK betalen mee aan de verkenning die onder opdrachtgeverschap van de gemeente wordt uitgevoerd door een externe verkenning of een bureau. De provincie en BZK brengen daarbij expertise in. Het streven is de verkenning binnen drie maanden af te ronden. Er is in de brief nog niets meegedeeld over een eventuele bijdrage van het Rijk en de provincie in de schadeclaim van circa 92 miljoen euro.


Start herstel Goudriaanse Molen

goudriaan • Begin februari wordt gestart met het herstel van de Goudriaanse Molen, waarvan afgelopen zomer plotseling één van de wieken afbrak. Oorzaak: metaalmoeheid. De verzekering keert niet uit. Wel is de bij de provincie Zuid-Holland aangevraagde subsidie voor een groot deel toegekend en kwam er 12.000 euro aan donaties binnen. Het herstel zal in eerste instantie bestaan uit het wind- en waterdicht maken van de molenkap. In de loop van het jaar zullen ook de wieken in ere worden hersteld. Het binnengekomen bedrag is overigens nog niet toereikend. Molenstichting SIMAV hoopt dan ook nog meer giften binnen te krijgen.