• Michael van Hoorne met achter zich het zwemwater van De Put.
• Michael van Hoorne met achter zich het zwemwater van De Put. Foto: Geurt Mouthaan

Vakantiepark Molenwaard verwelkomt 28 mei eerste gasten

Een nieuw dorp in de Alblasserwaard

ottoland • De eerste indruk van de huidige stand van Vakantiepark Molenwaard? Een modderpoel, waar her en der wat vakantiehuisjes op een kluitje staan. En dat terwijl het nog maar een maand of vier duurt voordat de eerste vakantiegangers zich bij de receptie melden. De officiële opening is op 26 mei, twee dagen later gaat het echt van start. "Maar het gaat nu hard", stelt Michael van Hoorne. "Vooral wat onder de grond zit heeft veel tijd gekost. Alle leidingen en kabels die er waren zijn eruit gehaald en vernieuwd. Eerlijk gezegd had ik dat besef vooraf eigenlijk niet, maar we realiseren hier een compleet dorp met zeshonderd bedden, de helft van Ottoland."

Je ziet het aan de immer optimistische en goedlachse ondernemer niet af, maar de coronacrisis zorgde voor een voorzichtig gezegd enerverend jaar. "Voor onze theatertak was het dramatisch, alles ligt al bijna een jaar stil. Gelukkig konden we onze medewerkers inzetten voor dit project. We hebben daardoor relatief weinig nieuwe personeelseden aan hoeven te nemen. Waar zij eerst bezoekers naar onze shows haalden, hebben ze nu Vakantiepark Molenwaard in de markt gezet."


En met succes: in het openingsweekend is al zo'n zestig procent van de huisjes inmiddels geboekt. Het park sluit naadloos aan op het andere succesverhaal van Van Hoorne Entertainment in de Alblasserwaard: Avonturenboerderij Molenwaard. Honderdduizenden bezoekers uit het hele land en daarbuiten brachten de afgelopen jaar een bezoek aan dit themapark in Groot-Ammers. Voorzichtig polste Van Hoorne al eens of het aanbieden van overnachtingen daar tot de mogelijkheden zou horen. "Maar al snel bleek dat onder meer de provincie en de omwonenden voor zo'n uitbreiding niet warmliepen. Dat signaal wilde ik serieus nemen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere locatie."


Dat werd De Put in Ottoland. Met de vorige eigenaar, Hans Kramer, werd eerst gesproken over samenwerking, maar uiteindelijk ging er een zwaard door de Gordiaanse knoop: Van Hoorne Entertainment zou de hele camping overnemen. Met behulp van investeerders steekt Michael van Hoorne 14 miljoen euro in de eerste fase, met in totaal 210 tijdelijke onderkomens in uiteenlopende vormen en maten. "Volgend jaar staat de tweede fase op de planning en wordt ook noordoosthoek van het huidige terrein ingericht."

Het vakantiepark en het themapark zijn enkele kilometers van elkaar verwijderd, maar vertellen beide voor jonge kinderen - de doelgroep van alle activiteiten van Van Hoorne Entertainment - een deel van het verhaal van de Alblasserwaard. Waar het bij de Avonturenboerderij met name draait om de vraag: 'Waar komt ons voedsel vandaan?' is Vakantiepark Molenwaard gericht op het kennis laten maken met de ins en outs van de polder. "Er zijn drie lagen, waarbij onze gasten in een week de polder kunnen ontdekken", licht Michael van Hoorne toe. "De eerste is in het huisje zelf, de tweede op het park met onder meer de speeltoestellen en het derde zijn de uitjes. Daarvoor zijn we de samenwerking aangegaan met onder meer melkveehouder Nico Bons in Ottoland en kaasboerderij Kuiper in Giessenburg. De kinderen kunnen stempels halen voor hun Polderpaspoort en krijgen aan het einde van de week bij een speciale ceremonie een medaille."


Een deel van het vakantiepark is niet speciaal gericht op kinderen. "We mikken ook op een nieuwe doelgroep: senioren die met de fiets het gebied willen verkennen. Nu komen ze hier met de auto, halen ze de fietsen van het fietsenrek en gaan ze aan het einde van de dag weer weg. Wij willen hen graag welkom heten om langer te blijven." Dat kan voor een midweek, een week of langer. "En aan het begin van het park hebben we een vijftal huisjes waar je één nacht kunt blijven; daarmee hebben we ook een soort hotelfunctie."


Geurt Mouthaan