Vijfheerenlanden opent de analen van de Niemans-affaire

Het kabinet heeft de toeslagenaffaire en Vijfheerenlanden de Niemans-affaire. De financiële en andere materiële gevolgen van de beide zaken komen terecht op het bordje van de gedupeerden burgers. In Vijfheerenlanden zijn dat alle inwoners. In beide zaken wordt de burger dit aangedaan door bestuurders die door de burgers gekozen zijn. Bij de toeslagenaffaire waren betrokken bestuurders wel op de hoogte van wat er niet goed ging, doch deden niets. De uitslag van het parlementaire onderzoek was dan ook vernietigend en het kabinet sneuvelde. Het is een goede zaak dat VHL nu opening van zaken gaat geven als democratische verantwoording richting de burger.

De vraag is nu: Is het gemeentebestuur van VHL wel in staat dat objectief te doen? Immers zij bestaat nog deels uit bestuurders van de voormalige gemeente Vianen waar de bron ligt van deze ellende. Zou het niet zuiverder zijn (ook al moet dat een paar centen kosten) hiervoor een raadscommissie in te stellen bestaande uit niet-gemeentebestuurders. Onze huidige gemeentebestuurders hebben min of meer allen een Niemans-rugzakje. Nogmaals: kan je in zo’n situatie als raadslid of wethouder wel objectief zijn? Een mens is altijd geneigd alleen die dingen te vermelden die hem niet schaden en zijn doen en laten vergoelijken. Ook al zullen vragen van burgers worden beantwoord, altijd zal het gevoel weer boven komen dat niet alles wordt gezegd.

Er is veel onvrede in de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik over de geërfde Niemans-affaire van de voormalige gemeente Vianen. We moeten wel verder met elkaar daarom is het goed dat er eerst schoon schip wordt gemaakt en dat in alle objectiviteit totale en duidelijke opening van zaken wordt gegeven en de burger het gevoel krijgt dat er n niets is achter gehouden. De beantwoording van de vragen van de burger door het huidige gemeentebestuur met rugzakje kon bij de burger wel eens meer vragen oproepen. Het gemurmureer zal dan niet afnemen terwijl dat juist de bedoeling is. Alleen door een onafhankelijk onderzoek kan er echt schoon schip worden gemaakt en kan de “verwerking” beginnen. Wijsheid toegewenst.

Arie E. Versluis (Tienhoven a/d Lek)