'Ingrediënten voor een bestuurscrisis'

giessenburg • Wout de Jong neemt het burgemeester en wethouders kwalijk dat zij op deze manier met zijn verzoek zijn omgegaan.

"Op grond van de wet mag ik verwachten dat ik als burger gelijk behandeld wordt met een ander. Hier is dat niet gebeurd", stelt hij. "Het college is het bevoegd gezag, maar het waterschap is heer en meester. De wethouder vroeg het waterschap om een beter alternatief en toonde zich bereid om daar een financiële bijdrage aan te leveren. Dat meldde hij vervolgens niet aan de gemeenteraad en maakte daarmee de raadsleden tot spoorzoekers. Het behoud van historisch erfgoed is minder belangrijk dan de lieve vrede met de collega-overheid."


Het dossier bevat wat betreft de inwoner van Giessenburg ingrediënten om tot een bestuurscrisis uit te groeien. "Ik hoop niet dat het zover komt, maar ik kan me niet voorstellen dat de uitkomst zal worden dat de wethouder mag blijven, en de monumentale Pinkeveersebrug weg moet. Welk bestuursorgaan gaat ons college van z'n probleem verlossen?"


Grote waarde

Wethouder Quik reageert met te benadrukken dat de Pinkeveersebrug van grote waarde is voor de inwoners en het dorp. "Om die reden zetten wij ons in voor het beste resultaat. Dit is een ingewikkelde zoektocht waarin we ons aan wet- en regelgeving te houden hebben en rekening moeten houden met diverse belangen, zeker ook die van de inwoners. Ik vertrouw erop dat we met een constructieve houding en inzet van alle partijen tot een passende oplossing komen."


De handhavingsprocedure loopt naast het overleg dat de gemeente en het waterschap hebben over het nieuwe ontwerp van de vervangende Pinkeveersebrug.


Het verklaart wat betreft Johan Quik de ietwat kriegelige toon van de zienswijze van Waterschap Rivierenland op de aankondiging van de gemeente Molenlanden om te gaan handhaven. "Dat moet je lezen in de context van: we zijn toch met elkaar in gesprek, waarom komt er dan zo'n actie?"


Veilig maken

Wat betreft het veilig maken van de brug, waarbij de wethouder aan Waterschap Rivierenland de toezegging had gedaan in september dat de gemeente Molenlanden dit voor haar rekening zou nemen, deelt Quik mee: "Uiteindelijk heeft het waterschap dit in december zelf uitgevoerd, voor eigen rekening."