• Het team van De Schuilplaats bezorgt in de wijde regio.
• Het team van De Schuilplaats bezorgt in de wijde regio. Foto: Geurt Mouthaan

Boekwinkels knokken voor voortbestaan

'Ons team is bezorgdienst geworden'

alblasserdam • Lokale boekwinkels hadden het door de opkomst van webwinkels vaak al moeilijk, de lockdown doet hen vrezen voor hun voortbestaan.

"Wat je online verkoopt, staat niet in verhouding tot wat je in de winkel kunt bereiken", zegt Erik Verhagen van boekhandel De Schuilplaats in Alblasserdam. "Je bron van inkomsten valt nagenoeg droog. Als je al langer op het randje staat, is dit een heel harde tijd. Ik denk dat voor iedere winkel geldt dat dit niet te lang moet duren. Dat is bij ons niet anders, al is er er bij ons niet meteen paniek over het voortbestaan." Verhagen is blij dat hij met zijn team de afgelopen jaren al veel heeft geïnvesteerd in de website. "Die beschouwen we als een tweede vestiging."


Kwetsbare winkelsoort

"Boekwinkels behoren tot een kwetsbare winkelsoort, met een specialisme dat je niet snel opbouwt. In omliggende landen zijn boekwinkels wel open. Jammer dat men er in Nederland voor gekozen heeft om dat niet te doen. Winkels maken een dorp leuk en leefbaar, het zou jammer zijn als die wegvallen. Daarmee wordt een plaats minder leuk."

De landelijke actie van de Sichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vindt Verhagen 'prachtig'. "Onze branche is de eerste die ervoor koos om op een collectieve manier te proberen om lokale winkels in beeld te houden. Het is mooi dat schrijvers oproepen om naar lokale boekhandels te gaan. Dat is beter dan wanneer wij dat zelf doen. Ook voor schrijvers zijn de boekwinkels belangrijk. Zij missen nu alle signeersessies. Je zal maar twee jaar gewerkt hebben aan een boek en het komt uit tijdens de lockdown."


Verhagen vindt het zuur dat klanten hun bestellingen niet mogen afhalen bij de boekhandel. "Bloemenwinkels mogen bijvoorbeeld wel aan de deur verkopen. Dat is ze gegund. Maar ik mag geen loketje bij de deur zetten voor het afhalen van bestellingen. Wat wij proberen: duidelijk maken dat we er wel zijn voor de klanten. Bellen en mailen kan, we bezorgen thuis of zetten bestellingen klaar op een DHL servicepunt hier in de straat. Er zijn ook boekhandels die zelf een afhaalpunt hebben. Zij kunnen de bestellingen van hun klanten virtueel naar hun eigen afhaalpunt sturen. Maar een krant meenemen mag dan bijvoorbeeld niet. Daardoor zijn sommige boekwinkels gestopt met hun afhaalpunt, anders hebben ze iedere keer gedoe aan de kassa."


Het team van De Schuilplaats krijgt veel steun van klanten. "Dat is hartverwarmend. Mensen waarderen het heel erg dat we doordraaien op deze manier en blijven bestellingen bij ons plaatsen. We bezorgen heel veel. Ons team van tien mensen is een bezorgdienst geworden. De bezorging in de Alblasserwaard en de Drechtsteden doen we zelf, daarbuiten gaat het via een pakketdienst."