Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Onlangs waren enkele ingezonden brieven te lezen in deze krant, met betrekking tot de Pinkeveersebrug. Ik heb ze met grote aandacht gelezen. Pinkeveer is niet zomaar een brug: daarvan zijn o.a. die ingezonden brieven en de 1049 handtekeningen die zijn opgehaald met ‘Petitie Pinkeveersebrug’ het bewijs.

Gisteren vond het toegezegde gesprek met Waterschap en Gemeente plaats, over de in november overhandigde petitie. Hierbij waren ambtenaren en bestuurders van Gemeente en Waterschap, Anneke Bode, Bert den Boer (vz GVGS) en ik aanwezig, plus een vertegenwoordiger van de Erfgoedcommissie Molenlanden. Na toelichting op de plannen werd duidelijk dat het ontwerp nog steeds een compleet nieuwe, stalen brug betreft. Alleen de breedte is aangepast van 2,5 naar 4 mtr breed. Stalen pijlers (gevuld met beton), een stalen/composieten brugdek, stalen leuningen: een stalen brug. Oh ja, de leuningen worden wit geverfd, want dan lijkt het toch op de huidige brug. Op mijn vraag: wanneer de huidige brug geheel vervangen wordt door een stalen aftreksel, dan is het toch geen Monument meer? was het antwoord: de nieuwe brug behoudt de status van Monument. Uhm sorry? Zegt u nou dat, wanneer een geheel nieuwe, stalen brug met composieten brugdek, stalen pijlers en stalen leuningen die geenszins lijkt op wat er nu ligt, de vervanging wordt van de huidige grotendeels houten brug uit 1881/1962, dat die de status van Monument blijft houden? De reactie: ja, dat klopt.

Ik heb verbijsterd gereageerd. Benoemd dat het verzet tegen deze plannen ter harte genomen moet worden. Mijn reactie was niet mals, richting Wethouder en Heemraad. Die laatste stapte daarom op uit het (digitale) gesprek. De ambtenaar van het Waterschap heeft vervolgens zijn best gedaan om naar ons te luisteren, maar ook zei hij herhaaldelijk dat ‘de adviezen van destijds van Stad, Dorp en Land als zijnde adviescommissie en de positieve besluiten van de Erfgoedcommissie Molenlanden’ de onderbouwing zijn van een goed gelopen traject. Ofwel: de 3 jaar werk van ambtenaren en adviescommissies wat heeft geleid tot voorliggend ontwerp, doen recht aan Pinkeveer. Hierop heb ik gezegd: wat is het probleem? Waarom plannen niet aanpassen en een kopie van de huidige brug neerleggen? Reactie: een replica van de huidige brug is geen optie. Gewoon, omdat het proces nu eenmaal doorlopen is. De vertegenwoordiger van de Erfgoedcommissie beet me nog toe, dat ìk een afwijkende opvatting had over, wat een Monument is want Monumenten zijn toch aan te passen…? Schiet mij maar lek. Ik ga binnenkort kamperen op de brug. Om hem te beschermen, voordat ze hem naar de stort brengen. Van onze bestuurders en Erfgoedcommissie hebben we blijkbaar niet anders dan dat te verwachten.

Esther Renes