Vijfheerenlanden failliet en onder curatele

ingezonden brief

Met de inwoners van de voormalig gemeente Zederik door de strot geduwde samenvoeging met Leerdam en de gemeente Vianen, is uitgekomen wat verwacht werd. De inwoners van Zederik wilden in meerderheid deze herindeling niet, echter de plaatselijk politiek verantwoordelijken hebben dit, ondanks diverse waarschuwingen om dit niet te doen, toch doorgezet. Een aantal keren heb ik in het Kontakt erop gewezen dat Vianen nog lijken in de kast had. Bovendien wilde de inwoners deze samenvoeging niet, wij voelen ons echt thuis in de Alblasserwaard en passen niet bij de provincie Utrecht.

Gemeente Vianen heeft ondanks ze al jaren geleden de zaak hadden kunnen schikken maar doorgeprocedeerd. Wethouder Wijnmalen hoefde de kosten niet uit zijn eigen zak te betalen, dus maar doorprocederen, tot nu er eindelijk, na ruim 40 jaar een uitspraak ligt.

In plaats destijds een referendum te houden onder de inwoners is de Zederikse Gemeenteraad gewoon akkoord gegaan met deze herindeling.

Wethouder waren toen Wim Mulckhuijse (VVD), Arie Donker (SGP) en Max van Middelkoop (CDA).

Nu denkt Wim Mulckhuijse opeens dat deze fusie teruggedraaid moet worden omdat deze cultureel en financieel mislukt is en hij nu opeens de politieke moed krijgt om dit te herzien.

Geef dan gewoon toe dat jullie niet zo dom hadden moeten zijn, in plaats van naar de inwoners te luisteren, dit toch door te laten aan.

Het is erg makkelijk dan, om zichzelf vrij te pleiten, te wijzen naar de accountant en de Provincie Utrecht. Wij hadden toen toch nog niets met Utrecht vandoen?

Het is het makkelijkst naar een ander te wijzen, in den Haag met de kinderopvang toeslagen doet men niet anders.

Ook SGP-er Weijgertze voelde druk en probeert nu te vertellen dat de coalitiepartners zoveel druk op hem uitgeoefend hebben dat hij, ondanks dat hij tegen deze fusie was, er toch in mee gegaan is.

Eveneens een heel slap excuus, je besluit voor jezelf in de gemeenteraad.

Dhr. Donker en ook CDA-er Max Middelkoop hebben er een aardig baantje aan overgehouden.

Max Middelkoop is wethouder geworden in een grotere gemeente, hetgeen beter betaald wordt, en Donker zit comfortabel bij de Provinciale Staten. Er wacht nu de inwoners van Vijfheerenlanden een enorme OZB verhoging en alle uitgaven die de gemeente wil doen hebben fiat nodig van de Provincie Utrecht als toezichthouder. Ook nu is de gemeente weer in cassatie gegaan tegen de rechterlijke uitspraak, het heeft toch noch maar 10 miljoen gekost, dus er kan nog wel wat bij. Jammer genoeg zijn de falende bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk te stellen anders kwamen de raadsleden destijds van Zederik die voor gestemd hebben, hiervoor in aanmerking.

Ik zou dhr. Mulckhuijse sterk afraden zijn politieke comeback te maken.

Otto Streefkerk, Ameide