Vele vragen

Een aantal jaren geleden waren wij op vakantie en tijdens een gesprekje bij de koffie met een ons onbekend echtpaar kwam op hun vraag waar wij vandaan kwamen de verrassende reactie; ‘O Meerkerk!, files op de A27, nou, daar zijn jullie de komende jaren nog lang niet vanaf, terwijl er al lang geld voor klaarligt. Op mijn vraag waar hij die kennis vandaan had, antwoordde hij dat hij op een departement werkte en ‘daar hoorde je wel eens wat’. Ook werd mij haarfijn verteld wat ons als gemeente Zederik nog meer te wachten stond... Herindeling met Vianen en Leerdam en dan verhuizing van de provincie Zuid-Holland naar Utrecht. Op onze vraag wat daar de beweegredenen voor zouden zijn, kwam de volgende uitleg: De stad Utrecht wil uitbreiden en jullie als kleine (veelal agrarische) kernen hebben nog veel bouwgrond en de Stad Vianen heeft financiële problemen, vooral door de slepende affaire met Niemans Beton en jullie zijn relatief ‘rijk’. Aldus de gast bij ons aan tafel.

Dus ook wij betalen?

Het is zeker niet de bedoeling om tweedracht te zaaien en dat hoeft ook niet, want, sprak een oud-wethouder van Vianen niet de wijze woorden; Hier kunnen wij de nieuwe kernen niet mee opzadelen’. En dan nu toch alsnog meebetalen?

Hierbij voeg ik ook nog de vraag: ‘hoe kunnen wij Meerkerkers behoren bij de gemeente Vijfheerenlanden en toch wonen in de Alblasserwaard met als gevolg vele veranderingen/ gedwongen aanpassingen die wij daardoor op ons pad vinden.

En nu gaat het voor ons ook financieel toch nog fout: De smart van een nieuwe geboortewee (van een gemeente) is dus hetzelfde als de pijn in ieders portemonnee.

W. de Jong, Meerkerk


Gebedswandeling in Week van Gebed

ameide • In de week van 17 tot en met 24 januari wordt er weer de landelijke gebedsweek gehouden. Ook Ameide doet hieraan mee. Het thema van dit jaar luidt: #blijf in mijn liefde.

De avonden tijdens de week van gebed worden door de coronamaatregelen dit jaar anders ingevuld. De gebedsavonden tijdens deze week zullen veelal bestaan uit online presentaties of gebedswandelingen.

Gedurende de gebedswandeling gaan dorpelingen vanaf een bepaald punt met twee personen op pad door het dorp. Tijdens deze wandeling danken en bidden ze voor plaatselijke en landelijke zaken en personen.

Iedere avond van de gebedsweek wordt gestart om 20.00 uur en wordt afgesloten tussen 20.45 en 21.00 uur. Voor een online overzicht van de precieze locaties kan men een berichtje sturen naar weekvangebed.ameide@gmail.com of kijk op de website van de plaatselijke kerken.