'Ik zie vrienden minder'

nieuw-lekkerland • Willemijn de Jong (16) uit Nieuw-Lekkerland is een van de jongeren die het momenteel moeilijk hebben.

Ze is leerling van Praktijkschool De Sprong in Sliedrecht, loopt stage bij Pand 83 in Nieuw-Lekkerland en bij werkervaringsplek Het Theehuis in Sliedrecht. Samen met haar collega’s verzorgt ze catering voor de klanten.


Irritant

Willemijn gaat nog wel naar school, maar vindt het daar een stuk minder gezellig.

“We zitten niet meer in de aula", vertelt ze. "Dat is irritant, je kunt niet met vrienden praten. Met vrienden afspreken doe ik ook niet meer, de anderen willen het niet door corona of mogen niet van hun ouders. Op school zie ik wel leeftijdgenoten."


Spanningen

Een enkele keer ontmoet ze haar vriendinnen in haar dorp. "We ontmoeten elkaar buiten, spreken soms af via social media. Dan gaan we de hond uitlaten, en een beetje rondhangen of voetballen. Ik zie mijn vrienden veel minder, dat is saai. Ik weet niet hoe het met hen gaat, dat vraag ik hen nooit.”


Met tranen in haar ogen: “Ik kan niet goed tegen spanningen, zeker niet nu ze vaker voorkomen in mijn leven. Ik voel mij dan erg verdrietig."