• Diederik Gommers.
• Diederik Gommers. Foto: Geurt Mouthaan

Machiavelliprijs toegekend aan Diederik Gommers

wijngaarden • Diederik Gommers uit Wijngaarden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, krijgt samen met Marion Koopmans, hoogleraar virologie, de Machiavelliprijs 2020. De prijs wordt door de Stichting Machiavelli jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

‘Koopmans en Gommers ontvangen de prijs vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek’, zo stelt de jury. ‘Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal.’
‘Het bewust opzoeken van de dialoog met twijfelaars over de wetenschap en tegenstanders van het beleid, heeft bijgedragen aan een groter begrip, zeker bij jongeren’, zo vervolgt het juryrapport. ‘Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus. Een roeping die beiden met grote vanzelfsprekendheid en kundigheid uitoefenen.’

De prijs wordt op maandag 15 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 32ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking is dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet fysiek toegankelijk voor het publiek, maar kan vanaf 17.00 uur live worden gevolgd via NPO Politiek.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.


N3 en A27 scoren hoog in file top-10 van de ANWB

regio • De files zijn in het afgelopen jaar met 63 procent gedaald in vergelijking met 2019. Desondanks zijn er in de regio drie wegen die in de top 10 staan van de drukste wegen van het land.

Het gaat om de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht, die op de tweede plaats staat. Verder scoort de de A27 op het traject van Utrecht naar Breda tussen Lexmond en Werkendam hoog met een derde plaats. De negende plaats in de file top 10 is voor de A15 van Gorinchem richting Rotterdam en vice versa op het traject tussen Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht.

Alleen in de eerste twee maanden van het afgelopen jaar was er nog een flinke toename van de filezwaarte met zo’n 20 procent. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen had direct effect op het verkeersaanbod. De dagelijkse files bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen.
Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen.